В Україні створили віртуальний музей викраденого росіянами мистецтва

В Україні створили віртуальний музей викраденого росіянами мистецтва

10:50,
23 Жовтня 2023
1926

В Україні створили віртуальний музей викраденого росіянами мистецтва

10:50,
23 Жовтня 2023
1926
В Україні створили віртуальний музей викраденого росіянами мистецтва
В Україні створили віртуальний музей викраденого росіянами мистецтва
27 жовтня відбудеться перша віртуальна екскурсія.

В Україні створили віртуальний музей, де представляють цифрові копії мистецьких творів, викрадених, знищених чи зниклих унаслідок російського вторгнення в Україну. Про це розповів представник агенції креативних комунікацій Linza agency, яка втілила проєкт, Лесь Якимчук.

Зараз на сайті проєкту можна ознайомитися з експонатами маріупольського музею Куїнджі, які російські окупанти викрали після захоплення міста. Це, зокрема, оригінали ескізів Архипа Куїнджі, картини Івана Айвазовського та Миколи Дубовського.

На платформі можна дізнатися про історію витворів та цінність кожного з них.

«Це не лише архів, у якому ми хочемо задокументувати злочини проти Українського народу, але й проєкт, який, я сподіваюсь, допоможе повернути украдене на батьківщину та притягне росію до відповідальності», — зазначив Лесь Якимчук.

Далі команда планує створювати нові «зали» з експонатами музеїв Сумщини, Донеччини, Луганщини, Миколаївщини, Херсонщини, Київщини, Запоріжжя, Криму та Харківщини і шукає для цього партнерів.

27 жовтня відбудеться перша онлайн-екскурсія Музеєм вкраденого мистецтва, яку проведе культурологиня та артдиректорка Linza agency Олена Зенченко. Зареєструватися на екскурсію можна за посиланням.

Зазначимо, за інформацією Міністерства культури та інформаційної політики, за період із 24 лютого 2022-го до 25 вересня 2023 року внаслідок російського вторгнення зруйновано або пошкоджено 835 об’єктів культурної спадщини. Із них пам’яток національного значення — 118, місцевого значення — 653, щойно виявлених — 64 об'єкти. Найбільше пошкоджених чи зруйнованих пам’яток у Харківській області — 207.

Нагадаємо, ЮНЕСКО оголосило про намір відкрити у 2025 році перший віртуальний музей викрадених культурних артефактів для підвищення обізнаності громадськості щодо проблем торгівлі культурними цінностями та унікальної важливості культурної спадщини.

На фото: експозиція Музею вкраденого мистецтва

Фото: museumofstolen.art

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду