Студенти УКУ презентували цикл подкастів «Генії теж із плоті» про життя Івана Франка

Студенти УКУ презентували цикл подкастів «Генії теж із плоті» про життя Івана Франка

10:20,
5 Липня 2023
2097

Студенти УКУ презентували цикл подкастів «Генії теж із плоті» про життя Івана Франка

10:20,
5 Липня 2023
2097
Студенти УКУ презентували цикл подкастів «Генії теж із плоті» про життя Івана Франка
Студенти УКУ презентували цикл подкастів «Генії теж із плоті» про життя Івана Франка
Студенти розповіли про хобі, сімейні стосунки, вподобання у побуті, кулінарні смаки видатного українського літератора.

Магістри Школи журналістики та комунікацій УКУ підготували цикл подкастів «Генії теж із плоті», присвячений Іванові Франкові. Студенти-першокурсники створювали подкасти у межах дисципліни «Аудіоформати» під наставництвом творців радіо «Ми з України» Ольги Боровець та Михайла Безпалька, повідомила пресслужба Українського католицького університету.

Студенти підготували сім подкастів, у яких розповідають цікаві факти з життя видатного письменника, мало відомі широкому загалу. Серед обраних тем — хобі, сімейні стосунки, вподобання у побуті, кулінарні смаки.

За словами викладачки курсу «Аудіоформати» Ольги Боровець, не всі студенти спочатку захоплено сприйняли завдання «зробити подкаст про Франка», проте у підсумку Іван Франко став для всіх цікавішим, реальнішим і ближчим.

Ольга Боровець та Михайло Безпалько

«У процесі роботи ми не лише відкривали Франка, а й створювали його час та атмосферу звуками. Для студентів це їхні перші спроби у створенні подкастів. У цій серії більшість випусків — це не просто розповідь студентів-авторів, а й їхня дослідницька робота та новий досвід у створенні нової реальності завдяки роботі зі звуками», — розповіла вона.

Аріадна Семенець та Роксолана Бабій

Студентка Школи журналістики та комунікацій УКУ Роксолана Бабій підготувала випуск «Франко і хобі». Вона розповіла, що намагалася зрозуміти, якими були будні письменника поміж робочою рутиною.

«У своєму подкасті я розповідаю про те, який вигляд мав типовий день Івана Франка — від ранку і до вечора, описуючи його захоплення. Для мене особисто ця історія про те, що ми маємо розуміти: шлях до успіху не лише в тому, щоб годинами сидіти над власними творіннями, а й бути різносторонньою людиною», — сказала Роксолана Бабій.

Натомість студентка Школи Аріадна Семенець у своєму випуску «Франко-тато» вирішила більше зосередитися на сімейному житті письменника.

«Разом із однокурсницею в цьому подкасті ми захотіли показати письменника як батька, адже багато людей взагалі нічого не знають про те, який з Франка сім’янин. Насамперед зосередилися на моделі виховання трьох синів та дочки, з яким захопленням письменник розказував їм щовечора казки і чому загалом відіграв надзвичайно важливу роль у їхньому житті. Усю інформацію ми використовували виключно зі спогадів самих дітей. Але намагалися розповісти це розмовною, сучасною мовою, аби усі, хто прослухали наш матеріал, могли все зрозуміти», — зазначила Аріадна Семенець.

Відвідини Дому Франка

Зібрати цікаву інформацію про життя письменника допомагали працівники музею «Дім Франка».

«Ми знаємо його як письменника, літератора. Але насправді Франко був дуже багатогранною особою. В попередню епоху, у XX столітті, чомусь таких героїв зображали НАДлюдьми — особами, що є поза сімʼєю, якимись хобі чи зацікавленнями, які є дуже далекими від нас. Натомість сьогодні ми хочемо слухати історії про героїв, які близькі до нас — з якими можна піти на каву, обговорити, що вони їдять, з ким спілкуються, як проводять свій вільний час. Тож тема, яку обрали самі студенти, — “Генії теж з плоті” — вдало відображає запит сучасної публіки на олюднення та наближення знаних і видатних постатей», — зазначив заступник директора з наукової роботи Дому Франка, історик Ігор Медвідь.

Прослухати подкасти можна за посиланням.

Про те, як добирають інформацію та створюють подкаст про українських літераторів «Леся, Шева і Франко», читайте в публікації за посиланням.

Фото: УКУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду