У вікіпедії інтенсивніше висвітлюють події в багатших країнах, аніж у менш заможних, — результати дослідження

У вікіпедії інтенсивніше висвітлюють події в багатших країнах, аніж у менш заможних, — результати дослідження

10:20,
13 Листопада 2023
1085

У вікіпедії інтенсивніше висвітлюють події в багатших країнах, аніж у менш заможних, — результати дослідження

10:20,
13 Листопада 2023
1085
У вікіпедії інтенсивніше висвітлюють події в багатших країнах, аніж у менш заможних, — результати дослідження
У вікіпедії інтенсивніше висвітлюють події в багатших країнах, аніж у менш заможних, — результати дослідження
Тенденція частково зумовлена обмеженістю ресурсів невеликих вікіспільнот.

У вікіпедії значно інтенсивніше висвітлюються події в економічно розвинених країнах, аніж у менш заможних. Такого висновку дійшла група дослідників під керівництвом Торстена Рупрехтера з австрійського Технологічного університету Граца, повідомило Fast Company.

Поштовхом до дослідження стало бажання Рупрехтера дослідити дефіцит інформації про події й теми в різних частинах світу після теракту у Відні 2 листопада 2020 року. Спершу він звернувся до англомовної та німецькомовної вікіпедій та виявив, що різні редактори визначали пріоритетність різних аспектів теракту. «Здавалося, ці два видання були різними», — каже він.

Гортаючи вікіпедію, Рупрехтер дізнався, що того ж дня стався ще один теракт — в афганському Кабулі. Атака в Афганістані забрала 35 жертв, в Австрії — 5, проте австрійська отримала значно ширше висвітлення у мовних версіях вікіпедії, які він та його колеги вивчали.

Загалом у межах дослідження вони проаналізували 17 500 статей у чотирьох різних мовних версіях вікіпедії та виявили, що це непоодинокий випадок. Події, які відбувалися в країнах з нижчим ВВП на душу населення, рідше з’являлися у вікіпедії. «Що бідніша країна, то менша ймовірність висвітлення події, незалежно від її масштабу», — зазначено в дослідженні.

Рупрехтер вважає, що проблема добре відома тим, хто наглядає за онлайн-енциклопедією. «Я думаю, що Фундація “Вікімедіа” добре усвідомлює це — я не хочу говорити про упередженості — можливо, це більше схоже на прогалину в знаннях або недолік», — сказав він. Фонд «Вікімедіа» не відповів на запит про коментарі, проте Рупрехтер зазначив, що Вікіпедія працює над покращенням якості висвітлення в менш економічно розвинених регіонах.

«Мене дуже засмучує, коли я чую, як люди, які досліджують — особливо великі мовні моделі — думають, що всі знання доступні в англійській вікіпедії, тоді як реальність така, що значна частина вмісту доступна лише в одній версії вікіпедії», — прокоментував керівник дослідницького відділу Opsci.ai Олександр Доріа, який не брав участі в дослідженні, але також вивчає вікіпедію та був головним редактором її франкомовної версії.

Він вважає, що недостатнє висвітлення у вікіпедії поточних подій відбувається не так через небажання, як через брак ресурсів.

«З мого досвіду, менші вікіпедії неохоче створюють статті про поточні події, — додав Олександр Доріа. — Хоча це може бути пов’язано з більш консервативними поглядами на те, якою має бути енциклопедія — не газетою. Це також можна пояснити тим фактом, що спільноти з меншою кількістю постійних учасників менш здатні гарантувати, що сторінки з високими стрибками внеску належним чином відстежуються».

Доріа каже, що одна змінна, якої не вистачає в дослідженні, — це ширший аналіз того, що редактори різномовних вікіпедій вважають за потрібне зберегти, а що видаляти як само собою зрозуміле. «Я знаю, що французька вікіпедія більш байдужа до спортивних людей і вигаданих персонажів, ніж англійська. Подібні речі вплинуть на появу статті», — зазначив він.

Нагадаємо, у Росії влітку запустили провладного, схваленого державою конкурента онлайн-енциклопедії вікіпедії «Рувікі», оскільки Кремль активізував зусилля з цензурування інформації про війну в Україні.

На фото — вікіпедія на смартфоні

Фото: Pixabay

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вітя
12:04 / 13.11.2023
...і роблять це точніше, відповідальніше, з нейтральним забарвленням. Наукові та бізнесові статті намагаються максимально відвести від суті та істини у потрібному напрямку.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду