На Takflix вийшла документальна стрічка про Василя Стуса

На Takflix вийшла документальна стрічка про Василя Стуса

13:20,
22 Вересня 2023
1733

На Takflix вийшла документальна стрічка про Василя Стуса

13:20,
22 Вересня 2023
1733
На Takflix вийшла документальна стрічка про Василя Стуса
На Takflix вийшла документальна стрічка про Василя Стуса
Степан Бурбан із гурту «Паліндром» для фільму поклав на музику поезію Стуса.

Документальна стрічка «Ваш Василь» Світлани Рудюк та Олександра Авшарова вийшла онлайн на «Такфлікс».

«Ваш Василь» — фільм-спогад про життя Василя Стуса, який хотів займатися літературою, а не політикою. Покоління Стуса було змушене стати дисидентами. Їх звинувачували в «антирадянській пропаганді», заарештовували, переслідували, проводили обшуки та збирали докази, щоб дискредитувати і послабити вплив на суспільство.

Героями фільму є Дмитро Стус (син), Марія Стус (сестра), Іван Драч, Левко Лук’яненко та Василь Овсієнко, який сидів з Василем Стусом в одній камері. Їхні історії перемежовані уривками з віршів та листів, матеріалами слідчих справ та унікальними архівними кадрами.

Степан Бурбан із гурту «Паліндром» для фільму поклав на музику поезію Стуса «Ще й до жнив не дожив», «За роком рік росте твоя тюрма», «Вчися чекати, друже».

На Київському міжнародному кінофестивалі «Кінолітопис» стрічка отримала диплом «За професійне та художнє використання архівних матеріалів у фільмі».

«Ваш Василь» доступний для перегляду з англійськими субтитрами. 50% з кожного квитка на фільм «Такфлікс» передає творцям кіно, ще 10% — фонду «Повернись живим».

Додамо, раніше на «Такфлікс» вийшов поетичний документальний фільм Оксани Карпович «Не хвилюйся, двері відчиняться» та документальний короткометражний фільм Романа Прокопчука «Сендмени».

Про актуальність постаті Василя Стуса для сучасників читайте в публікації «Фатальний герой. Життя та загибель Василя Стуса як передбачення російсько-української війни».

Нагадаємо, компанія Volia за допомогою технології штучного інтелекту осучаснила 61 український фільм, випущений у період з 1954 по 2013 рік. Тепер глядачі можуть переглянути у Full HD якості на сучасних пристроях такі відомі українські стрічки, як «Пропала грамота» (1972), «Білий птах з чорною ознакою» (1971), «Захар Беркут» (1971), «Лісова пісня. Мавка» (1980) та інші.

Фото: «Ваш Василь» / «Такфлікс»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду