В український прокат виходить документальний фільм «Євродонбас»

В український прокат виходить документальний фільм «Євродонбас»

11:23,
30 Серпня 2023
1953

В український прокат виходить документальний фільм «Євродонбас»

11:23,
30 Серпня 2023
1953
В український прокат виходить документальний фільм «Євродонбас»
В український прокат виходить документальний фільм «Євродонбас»
Стрічка розвінчує радянські міфи та розповідає, що понад 100 років тому Донбас був складником європейської економіки.

21 вересня в український прокат виходить документальний фільм «Євродонбас» режисера Корнія Грицюка та продюсерки Анни Паленчук,  який має на меті розвінчати міфи про «збудований Радянським Союзом» Донбас.

Донбас — найбільш міфологізований регіон Радянського Союзу, який тривалий час був фортецею «русского міра». Але його батьками-засновниками були німці, бельгійці, британці, французи та американці, а його розквіт розпочався задовго до приходу більшовиків до влади, розповіли автори стрічки. Документальний фільм-розслідування «Євродонбас» розвінчує радянські міфи та розказує, що понад 100 років тому Донбас був невіддільним складником європейської економіки.

У фільмі показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, які, на жаль, уже неможливо побачити такими, як у фільмі, бо незабаром після фільмування майже всі відзняті об'єкти європейської спадщини були знищені російськими військами. Під час роботи над фільмом команда віднайшла маловідомі архівні матеріали XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі.

Фото: Лисичанський госпіталь

Прем’єра стрічки відбулася на Міжнародному кінофестивалі Kharkiv MeetDocs. «Євродонбас» також показували на Фестивалі східноєвропейського кіно в Німеччині й у Торонто на фестивалі Hot Docs.

Фото: Маріуполь до російського вторгнення

Додамо, Корній Грицюк режисував документальний фільм «Поїзд "Київ — Війна"», номінований на премії «Кіноколо» та «Золота дзиґа», та антиутопію «2020. Безлюдна країна».

Продюсерка Анна Паленчук працювала над стрічками «Маріуполіс» Мантаса Кведаравічюса та «Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва.

Нагадаємо, у вільному доступі на відеосервісі Megogo виклали документальну стрічку Олександра Козаченка «Культурний код України: Схід» про самоідентифікацію мешканців Донбасу.

Фото: «Артхаус Трафік»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду