В Україні оцифрували творчий архів Василя Стуса

В Україні оцифрували творчий архів Василя Стуса

20:32,
2 Жовтня 2023
1773

В Україні оцифрували творчий архів Василя Стуса

20:32,
2 Жовтня 2023
1773
В Україні оцифрували творчий архів Василя Стуса
В Україні оцифрували творчий архів Василя Стуса
У грудні на сайті «Стус.Центр» може запрацювати рубрика «Архів», яка полегшить доступ усіх охочих до унікальних матеріалів українського поета.

За допомогою гранту від SDK («Староміський Дім культури») та уряду Варшави вдалося оцифрувати та описати 26 тисяч сканів творчого архіву українського поета і правозахисника Василя Стуса. Про це повідомив «Стус.Центр», передає «Читомо»

У грудні на сайті «Стус.Центр» може запрацювати рубрика «Архів». Вона полегшить доступ усіх охочих до унікальних матеріалів Василя Стуса. Як зазначили в організації, доробки поета пережили період активних бойових дій на Київщині, перш ніж їх таки доправили до столиці.

«До 10 березня 2022 року до Києва було евакуйовано найцінніше з архіву Василя Стуса, а будівля, в якій залишилася бібліотека поета, не зазнала суттєвих руйнувань навіть попри те, що кілька днів знаходилася в районі активних бойових дій», — розповів син дисидента, письменник Дмитро Стус.

Наразі SDK працює над перекладом збірки «Час творчості» Василя Стуса на польську мову, яка має вийти друком уже в грудні цього року. Вірші переклав Яцек Подсядло, листи — Катажина Котинська, а науковий вступ до книги написав Богдан Токарський.

Нагадаємо, нещодавно на «Такфлікс» вийшла документальна стрічка «Ваш Василь» Світлани Рудюк та Олександра Авшарова. Це фільм-спогад про життя Василя Стуса, який хотів займатися літературою, а не політикою.

Степан Бурбан із гурту «Паліндром» для фільму поклав на музику поезію Стуса.

Про актуальність постаті Василя Стуса для сучасників читайте в публікації «Фатальний герой. Життя та загибель Василя Стуса як передбачення російсько-української війни».

Фото: «Вільне радіо»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду