Для вчителів створили посібник, як говорити про російсько-українську війну з учнями

Для вчителів створили посібник, як говорити про російсько-українську війну з учнями

17:55,
5 Лютого 2024
2125

Для вчителів створили посібник, як говорити про російсько-українську війну з учнями

17:55,
5 Лютого 2024
2125
Для вчителів створили посібник, як говорити про російсько-українську війну з учнями
Для вчителів створили посібник, як говорити про російсько-українську війну з учнями
До посібника відбирали матеріали й факти, визнані на міжнародному рівні.

У Міністерстві освіти і науки презентували посібник «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог». Він містить рекомендації для вчителів, які навчають учнів молодшої, середньої та старшої школи, повідомила пресслужба МОН України.

«Сьогодні весь український народ є учасником історичних подій. Але чи бачить кожен громадянин України цілісну картину? Чи має він широту сприйняття і глибину осмислення тих подій, які сьогодні відбуваються з нашою країною? Чи систематизоване його сприйняття і розуміння? Це ті питання, на які є відповідь — ні. В будь-якому разі погляд кожної людини суб'єктивний, людина проживає свій досвід, бачить частину процесів і усвідомлює частину процесів. Тому завданням освіти є сформувати у громадянина України засобами освіти цілісну картину, дати громадянину України усвідомлення важливості і першопричин тих подій, які відбуваються в Україні», — сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий під час презентації.

При цьому запропонований посібник не є нормативно-регуляторним документом та не передбачає обов’язкового виконання запропонованих інструкцій. Педагоги можуть використовувати рекомендації варіативно, готуючись до виховної чи класної години, уроків із громадянської освіти, історії, української мови та літератури, розповів генеральний директор директорату шкільної освіти МОН Ігор Хворостяний.

За його словами, уроки, подані в цьому посібнику, покликані допомогти учнівству формувати активну громадянську позицію, навчати розрізняти факти і фейки, не піддаватися маніпуляціям і ворожій пропаганді. Посібник містить розділ про «Ключові факти і фейки про російсько-українську війну», вправи для закріплення знань про реалії війни, що були розроблені з терапевтичним супроводом, а також посилання на додаткові матеріали.

Під час презентації кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, офіцер ЗСУ Олександр Алфьоров розповів, що цей посібник створили з урахуванням матеріалів і фактів, які визнано на міжнародному рівні.

Знайомство з ним має на меті розвивати навички медіаграмотності школярів. До слова, це — наскрізна навичка «Нової української школи», опанування якої є необхідним для сучасного повсякденного життя.

Кандидат історичних наук, співавтор підручників і посібників з історії та громадянської освіти, викладач, співавтор посібника Олександр Охріменко розповів, що посібник містить конкретні вправи й техніки, скеровані на те, щоб краще зрозуміти досвід дітей під час війни, навчити їх усвідомлювати власні емоції та переживання.

Посібник розділений на блоки інформації, які призначені для учнів початкової, середньої та старшої школи. Ознайомитися з посібником можна за посиланням.

Фото: МОН України / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду