Міноборони співпрацюватиме з проєктом DeepStateUA, який створив онлайн-мапу бойових дій

Міноборони співпрацюватиме з проєктом DeepStateUA, який створив онлайн-мапу бойових дій

18:15,
13 Березня 2024
1161

Міноборони співпрацюватиме з проєктом DeepStateUA, який створив онлайн-мапу бойових дій

18:15,
13 Березня 2024
1161
Міноборони співпрацюватиме з проєктом DeepStateUA, який створив онлайн-мапу бойових дій
Міноборони співпрацюватиме з проєктом DeepStateUA, який створив онлайн-мапу бойових дій
Автори:
В оборонному відомстві заявляють про готовність використовувати найкращі практики IT-проєктів задля підвищення обороноздатності держави.

Команда аналітичного проєкту DeepStateUA, який надає інформацію про перебіг російсько-української війни у вигляді інтерактивної онлайн-мапи бойових дій, підписала меморандум про співпрацю з Міністерством оборони України. Відтепер оборонне відомство і DeepStateUA зможуть обмінюватися даними, що сприятиме посиленню Збройних сил України, повідомляється на сайті Міноборони. Адже DeepStateMap.Live дає можливість стежити за змінами лінії фронту та перебігом воєнних дій і містить позначки щодо статусу різних територій: окупованих, звільнених, щойно звільнених чи сірих зон.

Втім, як уточнив у коментарі «Детектору медіа» співзасновник DeepStateUA Роман Погорілий, співпраця його проєкту з Міноборони у форматі обміну даними відбуватиметься «лише у певних моментах». «Часто люди вкладають в цю співпрацю якесь втручання в нашу діяльність. Можу сказати, що ніякого впливу на оновлення інформації на мапі з боку будь-кого немає і не буде. Так, є певні моменти, де буде йти обмін інформацією з МО, але деталі розповісти не можу», — пояснив Погорілий.

На питання, чи створюватиме команда проєкту окремий шар для потреб Міністерства оборони, він відповів: «Поки цього не передбачається, але все можливо в майбутньому у разі потреби».

Роман Погорілий та Катерина Черногоренко. Фото: Міністерство оборони України

Водночас, за словами заступниці міністра оборони Катерини Черногоренко, яка підписала меморандум від міністерства, співпраця з DeepStateUA дасть змогу відомству швидко й ефективно накопичувати та обробляти необхідні дані про перебіг воєнних дій. «Міністерство оборони зацікавлене використовувати найкращі практики IT-проєктів задля підвищення обороноздатності держави», — наголосила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації.

Роман Погорілий зауважив, що DeepStateMap.Live  — це не просто позначення, а суспільна увага, потреба і життя людей, адже мапою користуються різні служби та військові у своїй роботі. У розмові з «ДМ» він нагадав про те, що подібний меморандум DeepStateUA перед тим уклав з Державною службою надзвичайних ситуацій. «ДСНС здійснює свою професійну роботу за нашою мапою, де ми надаємо їм свої полігони (позначення зон). Окремий шар по мінній безпеці, створення якого передбачає меморандум про співпрацю з ДСНС, поки в процесі роботи», — повідомив Погорілий.

Дізнатися про те, як створювався і яким чином працює аналітичний проєкт DeepStateUA, можна у статті «Детектора медіа» «Мапа, до якої немає питань. Як працює проєкт DeepState».

Зокрема, у ній ідеться про те, що інтерактивна інтернет-мапа DeepState не лише показує окуповані та вже звільнені території, а й, скажімо, приблизну концентрацію ворожих сил в тій чи іншій точці. Ці дані обробляє нейронна мережа системи Griselda, яка збирає, перевіряє, аналізує та виводить інформацію і на карту, і на планшети військових. Це не закриті розвіддані, але все ж ця інформація допомагає військовим — нею користуються сотні підрозділів.

Також на карті можна подивитися наявність пожеж за останні дві доби, дані про які надає NASA, або ж симулювати умовний удар тактичною ядерною зброєю, встановивши заряд та обравши точку. Ця функція дає змогу побачити, якою може бути зона ураження в разі використання ворогом такої зброї. Є на карті й рівень радіаційного забруднення в різних точках України — ці дані DeepState отримує від єдиного екологічного чатбота в Україні SaveEcoBot. Віднедавна також на мапі можна глянути на мережу російських окопів та укріплень.

Мапа також має закритий функціонал, доступ до якого проєкт надав військовим. Там, наприклад, детальніша інформація про лінії бойового зіткнення, ворожі укріплення, мапа висот і різні шари з детальнішим оглядом місцевості. Все це має на меті полегшити українським військовим звільнення українських територій.

Читайте також:

Фото: DeepStateUA

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду