На Burning Man відкрили дві інсталяції від України

На Burning Man відкрили дві інсталяції від України

17:47,
31 Серпня 2023
1489

На Burning Man відкрили дві інсталяції від України

17:47,
31 Серпня 2023
1489
На Burning Man відкрили дві інсталяції від України
На Burning Man відкрили дві інсталяції від України
«Храм їжака» та «Український Фенікс» мовою мистецтва розповідають про боротьбу українців проти російського повномасштабного військового вторгнення.

На щорічному заході вільних людей Burning Man, який розпочався 27 серпня, відкрили дві інсталяції від України — «Храм їжака» та «Український Фенікс».

Інсталяцію «Храм їжака» представила «Спільнота бьорнерів України». Це меморіал пам'яті українців, що загинули у повномасштабній війні.

«Ми відкрили меморіал на найбільшому в Світі заході для вільних людей — Burning Man… Ми привезли десятки історій загиблих діячів культури, щоб показати, що ця війна не просто "військовий конфлікт", це — народна війна, в якій приймає участь кожен свідомий українець», — розповів художник Олександр Слободянюк.

За його словами, всередині «храму», який створили з протитанкових їжаків, зібрані історії загиблих художників, артистів, музикантів та інших людей мистецтва. Їхні історії надсилали близькі та рідні, які хотіли нагадати світові про свою втрату та наголосити, що війна досі триває.

«За два дні я виплакав всі сльози, бо по-іншому просто неможливо. Дуже багато людей, дуже багато слів підтримки і розуміння. Здається, ми влучили прямо в серце», — розповів Слободянюк.

Другу інсталяцію у вигляді птаха-Фенікса, що нагадує герб України, відкрили сьогодні. Її появу до останнього тримали в секреті. Інсталяція була обшита дошками, які зрештою спалили, щоб вогонь відкрив саму скульптуру. Про це розповів засновник фонду «Повернись живим», а тепер заступник Міністра оборони України Віталій Дейнега.

«Алегорія цього твору дуже проста. Нас як націю хотіли знищити. Але вогонь нас загартував. Ми вийшли з вогню, і він тільки зробив нашу шкіру грубшою, а нас — сильнішими. Ми переродились через вогонь. І нехай ми цього для себе не вибирали — але ми впорались і продовжуємо впоруватись кожного дня», — написав він на свої фейсбук-сторінці.

За його словами, коли глядачі побачили, що за вогняним стовпом щось є і короб не порожній — натовп глядачів сильно зойкнув.

«Мені здається, що ми як нація десь в цій точці. Вогонь ще обпікає і намагається нас знищити. Нам боляче. Нас обпікає полумʼя війни і смерті. Але ми стаємо сильнішими, ніж будь-коли були», — додав Дейнега.

Уточнимо, Burning Man — щорічний фестиваль незалежного мистецтва. Проходить починаючи з 1986 року в пустелі Блек-Рок у штаті Невада (США). На фестивалі в пустелі встановлюють різноманітні артоб'єкти, а на завершення спалюють гігантську людську фігуру з дерева.

Фото: Олександр Слободянюк, Віталій Дейнега / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду