Роботи Бенксі в Україні розмістять у віртуальній галереї

Роботи Бенксі в Україні розмістять у віртуальній галереї

15:50,
22 Листопада 2023
1208

Роботи Бенксі в Україні розмістять у віртуальній галереї

15:50,
22 Листопада 2023
1208
Роботи Бенксі в Україні розмістять у віртуальній галереї
Роботи Бенксі в Україні розмістять у віртуальній галереї
Команда проєкту «НУАРТ» провела фотометрію та сканування артоб'єктів Бенксі.

Графіті, які відомий британський вуличний художник Бенксі зробив у Києві, Ірпені та Бородянці, оцифрують та розмістять у віртуальній галереї для широкого загалу в межах проєкту «НУАРТ», повідомив Укрінформ.

За підтримки Українського культурного фонду (УКФ) команда проєкту вже провела фотометрію та сканування артоб'єктів Бенксі і зараз завершує роботу над сайтом проєкту та розміщенням цифрових 3D-версій у віртуальній галереї, що буде доступна для широкого загалу.

Автори проєкту очікують, що завдяки сучасним AR/VR-технологіям буде створено не лише умови збереження робіт Бенксі, а й можливість збільшити кількість аудиторії, як української, так і світової, що зможе ознайомитися з ними.

«Цей проєкт побудований на роботі з мистецькою інтервенцією. Бенксі — один з найвідоміших авторів сучасності, зокрема стритарту, інкогніто з'явився в Україні і створив сім робіт, якими він почав розмову про воєнну Україну і те, що відбувається в Україні, з усім світом. Це мова мистецтва», — зазначив артменеджер проєкту Олександр Цегольник.

За його словами, коли в листопаді 2022 року Бенксі підтвердив своє авторство на ці роботи в інстаграмі, кількість пошукових запитів щодо України підскочила до рівня лютого 2022 року.

Артменеджер проєкту також нагадав, що акції, які ініціював Бенксі, принесли більше 15 мільйонів гривень зборів і майже всі ці кошти були передані на підтримку діяльності Охматдиту в Києві.

«Якщо ми використовуємо культурну адвокацію в будь-якій сфері у будь-якому мистецькому прояві, ми можемо посилити будь-який меседж, якого потребує ситуація, в якій створюється цей мистецький витвір. Дуже важливий контекст часу та дій у цьому часі, які супроводжують створення цієї роботи. Такі мистецькі прояви фіксують в часі і артикулюють проблеми цього часу до загалу. А цифрові технології дозволяють зробити це максимально доступним для ще більшого загалу», — сказав Цегольник.

Виконавчий директор УКФ Владислав Берковський зазначив, що диджиталізація культурної спадщини, до якої активно долучаєтьсям фонд, у подальшому має переходити у площину її популяризації та комерціалізації.

Тим часом доктор філософських наук Вахтанг Кебуладзе додав, що «зберігаючи ці об'єкти стритарт-мистецтва, ми зберігаємо пам'ять про злочини росіян».

Як відомо, британський художник Бенксі намалював сім графіті в Україні, зокрема в Києві, а також Ірпені й Бородянці, які найбільше постраждали від російських бомбардувань.

Нагадаємо, в Україні започаткували віртуальний музей, де представляють цифрові копії мистецьких творів, викрадених, знищених чи зниклих унаслідок російського вторгнення в Україну.

На фото — робота вуличного художника Бенксі в Києві

Фото: Бенксі / інстаграм

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду