«Тут був мій дім»: у Львові відкриється імерсивна виставка з панорамних фото війни

«Тут був мій дім»: у Львові відкриється імерсивна виставка з панорамних фото війни

12:30,
13 Березня 2024
1238

«Тут був мій дім»: у Львові відкриється імерсивна виставка з панорамних фото війни

12:30,
13 Березня 2024
1238
«Тут був мій дім»: у Львові відкриється імерсивна виставка з панорамних фото війни
«Тут був мій дім»: у Львові відкриється імерсивна виставка з панорамних фото війни
Панорамні фото наслідків російської агресії в українських містах можна буде оглянути у VR-форматі. Окрема частина виставки присвячена руйнації літака Ан-225 «Мрія».

У львівському Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» 19 березня відкриється імерсивна виставка «Тут був мій дім», що демонструє наслідки російського вторгнення в Україну у форматі VR та панорамної фотографії «на 360 градусів». Про це повідомили організатори.

Проєкт «360war.in.ua», на основі якого сформована виставка «Тут був мій дім», — це перший та найбільший в Україні проєкт цифрової фіксації наслідків російської агресії у форматі панорамної фотографії та віртуальної реальності. Його втілюють Тарас Волянюк у співпраці з Дмитром Малишевим, який здійснює зйомки.

Гостомель. Фото Дмитра Малишева

Команда проєкту з березня 2022 року працювала в Гостомелі, Ірпені, Бучі, Бородянці. Потім були Чернігівщина, Харківщина, Херсонщина, Миколаївщина, Донеччина. Зафіксували наслідки ракетних обстрілів в Умані та Львові. Також Дмитро Малишев здійснив деталізовані панорамні зйомки руйнації літака Ан-225 «Мрія».

З найбільшою в країні колекцією такого формату фотографій, а в ній понад 1620 світлин з майже 250 локацій у 39 населених пунктах, можна ознайомитися онлайн.

Гостомель, біля аеропорту. Фото Дмитра Малишева

Панорамна фотографія принципово відрізняється від репортажної чи документальної, зазначили автори проєкту: формат передбачає, що автор не може ані підсилити щось, ані приховати.

Ізюм, вул. Харківська. Фото Дмитра Малишева

«Коли світлину робить класичний репортажний фотограф, він може обрати ракурс, освітлення, фокус, вирішує, що буде в кадрі, а що залишиться непобаченим, він може емоційно вибудувати кадр, — розповів фотограф Дмитро Малишев. — Панорамні фото не мають меж, вони охоплюють все навколо таким, яким воно є. Тому по-справжньому унікальними вийшли фото знищеного літака Ан-225 “Мрія” — саме через можливість показати масштабність того, що відбулося».

«Це — не блокбастер, не екшн, не репортаж з місця подій. Це фотографії, які треба розглядати через нескінченність деталей. Тому так важливий текстовий супровід фото, який зробила наша головна редакторка Ірина Клачек, — він має бути беземоційний, фактологічний, а це дуже складно зробити, коли бачиш ці фото», — додав керівник проєкту Тарас Волянюк.

Виставка, яка відкриється у Львові, вперше в Україні представить панорамну фотографію як поєднання формату віртуальної реальності та класичної фотографії.

У межах експозиції біля світлин розташують QR-коди, за якими можна буде оглянути цифрову панораму на сайті, також буде можливість роздивитися фото у VR-окулярах, розповіла директорка «Порохової вежі» та кураторка виставки Ангеліна Єфименко.

За її словами, окрім цього, на глядачів чекають три дуже різних поверхи експозиції, на кожному з яких — окремий етап. Перший нагадує загальну хронологію вторгнення, його глобальні наслідки — втрату домівок, еміграцію, вплив на світ. Другий поверх розповідає про руйнацію життя — важливих для кожної людини місць: улюблені парки, дитячі садочки, школи, будинки культури, суспільні простори. Окрема частина виставки буде присвячена «Мрії» — інженерному і культурному надбанню українців. Третій поверх розповідає, мабуть, найемоційнішу історію — втраченого будинку, квартири, житла. Панорами, зроблені з середини знищених осель, занурюють глядача в цей трагічний для вже мільйонів українців досвід.

«Імерсивність проєкту полягає в тому, що з кожним елементом виставки ви можете взаємодіяти, навіть із фотосвітлинами, які є фрагментами панорам. Це — у всіх сенсах шлях для глядача, — сказала кураторка виставки Ангеліна Єфименко. — Ми заздалегідь кажемо, що це може бути емоційно складно. Але це наша мета — викликати емоцію, дозволити прожити і збагнути, те, що відбувається понад 740 днів в Україні».

Фото: анонс виставки «Тут був мій дім» / 360war.in.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду