Ентоні Блінкен сподівається, що Starlink залишиться цілком доступним для українців

Ентоні Блінкен сподівається, що Starlink залишиться цілком доступним для українців

09:45,
11 Вересня 2023
1145

Ентоні Блінкен сподівається, що Starlink залишиться цілком доступним для українців

09:45,
11 Вересня 2023
1145
Ентоні Блінкен сподівається, що Starlink залишиться цілком доступним для українців
Ентоні Блінкен сподівається, що Starlink залишиться цілком доступним для українців
Системи супутникового інтернету Starlink працюють по всій лінії фронту.

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що технологія підключення до інтернету, яку забезпечує Starlink, залишиться «цілком доступною для українців». Про це він сказав під час передачі «State of the Union» на CNN, повідомив Bloomberg.

Журналіст поставив держсекретарю таке запитання: «Генеральний директор SpaceX Ілон Маск нещодавно підтвердив… що торік він заблокував доступ до своєї супутникової мережі Starlink у Криму, аби зірвати велику українську атаку на російський флот. Інакше кажучи, Маск фактично саботував воєнну операцію України, союзника Сполучених Штатів, проти Росії, країни-агресора, яка вдерлася на територію союзника США. Чи мають бути якісь наслідки після цього?».

Блінкен відповів, що не може говорити про один конкретний епізод. Але, за його словами, Starlink був «життєво важливим інструментом спілкування українців, особливо для військових у їхніх зусиллях із захисту всієї території України».

«Тому ми хотіли б сподіватися й очікуємо, що ця технологія залишиться повністю доступною для українців. Це життєво важливо для того, що вони роблять», — наголосив очільник Держдепу.

На думку Блінкена, Starlink є важливою частиною успіху України у визволені захоплених Росією територій. «Ми очікуємо, що так буде й надалі», — додав він.

Тим часом начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов під час виступу на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії зазначив, що торік біля окупованого Криму ситуація була не зовсім такою, як про це писали медіа.

«Особисто я не впевнений, що пан Ілон Маск оперував якимись міфічними кнопками і зупиняв рух якихось апаратів. Це моя особиста думка. Те, що системи Starlink не працювали певний час біля Криму, я можу це абсолютно підтвердити, тому що ми також застосовували певну техніку... Ми одразу зрозуміли, що просто там немає покриття. Це, мабуть, усе, що я вам можу сказати», — процитував Буданова «Інтерфакс-Україна».

За його словами, системи супутникового інтернету Starlink відіграли дуже значну роль і продовжують її відігравати навіть зараз.

«Вони досить добре зарекомендували себе на фронті. Можна багато говорити, хороші вони чи погані, але є факти — абсолютно вся лінія фронту працює на них», — додав очільник української розвідки.

Нагадаємо, нещодавно CNN розповіло про уривок з нової біографії «Ілон Маск» авторства Волтера Айзексона, в якій ішлося про те, що торік Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв’язку Starlink поблизу кримського узбережжя, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот.

Рішення Маска вимкнути мережу, пише CNN, було зумовлене «гострим страхом», що Росія відповість ядерною зброєю на український напад на Крим. Ці побоювання в нього викликали розмови з «високопоставленими російськими посадовцями».

Сам мільярдер після розголосу інформації про цей уривок в біографії заявив, що торік не давав указівок своїм фахівцям відімкнути супутникову мережу Starlink біля Криму, оскільки, за його твердженням, вона там взагалі не працювала.

 Фото: термінал Starlink, starlinkforukraine / groups / facebook

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду