Журнал Time представив 100 найвпливовіших компаній світу

Журнал Time представив 100 найвпливовіших компаній світу

16:20,
23 Червня 2023
2398

Журнал Time представив 100 найвпливовіших компаній світу

16:20,
23 Червня 2023
2398
Журнал Time представив 100 найвпливовіших компаній світу
Журнал Time представив 100 найвпливовіших компаній світу
ШІ-стартапи і техногіганти широко представлені серед 100 найвпливовіших компаній року за версією Time.

Журнал Time визначив 100 найвпливовіших компаній світу у 2023 році, традиційно представляючи переможців у п’яти категоріях: «Лідери», «Рушії», «Новатори», «Титани» та «Піонери».

Технології та інновації є потужним двигуном розвитку глобальної економіки. Це пояснює широке представлення в переліку як всесвітньо знаних техногігантів Microsoft, Apple, Samsung, IBM, так і стартапів, які стали відомими завдяки роботі над створенням технологій на основі штучного інтелекту.

Лідери

NVIDIA — цього року ринкова вартість напівпровідникової компанії вперше перевищила 1 трильйон доларів. Раніше цей знаковий рубіж подолали Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta і Tesla.

SpaceX — торік компанія здійснила 61 запуск Falcon 9, а цьогоріч у квітні відзначилась запуском Starship — найпотужнішої ракети у світі, за допомогою якої в подальшому NASA планує висадити астронатів на Місяць.

Duolingo — компанія інтегрувала велику мовну модель GPT-4 у свою програму для вивчення мов. Кількість щоденних активних користувачів застосунку зросла на 62% у першому кварталі 2023 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Рушії

OpenAI — компанія-засновник вірусного чатбота ChatGPT.

Stability AI — генератор зображень Stable Diffusion може перетворити майже будь-який текст на картинку, а політика компанії щодо відкритого вихідного коду тільки збільшує популярність інструменту. Хоча без критики й позовів щодо авторських прав тут не обійшлося.

Canva — у 2022 році дизайнерська платформа для графіки в соціальних мережах розширилась до інструментів на базі штучного інтелекту та пакету робочих місць, здатного конкурувати з Microsoft Office і Google Workspace. Кількість клієнтів сервісу перевищила 110 мільйонів користувачів.

Новатори

Kia America — у 2022 році компанія встановила новий річний рекорд продажів, випустивши свій перший спеціалізований електромобіль, що працює лише від акумулятора, — кросовер EV6.

A24 — фільми студії домінували на цьогорічному «Оскарі», на них припадало 8 із 20 акторських номінацій, а «‎Все завжди й водночас» виборов головний приз.

Terran Orbital — створений компанією космічний апарат Capstone працював протягом 6 місяців на новітній високоеліптичній орбіті, на якій NASA планує розмістити космічну станцію Gateway. Компанія розробила технологію виробництва малих супутників, які зменшать кількість орбітального сміття.

Титани

Apple — щоб зменшити свою залежність від китайських заводів, у травні компанія оголосила про багатомільярдну угоду з виробником напівпровідників Broadcom щодо радіочастотних чипів та інших бездротових компонентів, які виготовлятимуться на заводах у Колорадо та інших містах у США.

TikTok — лише в США соцмережа має понад 150 мільйонів користувачів, хоча її материнська компанія ByteDance перебуває під пильною увагою уряду. Щоб розвіяти ці занепокоєння, генеральний директор TikTok Шоу Цзі Чу залучив 40 000 модераторів для відстеження шкідливого вмісту й очолив проєкт вартістю 1,5 мільярда доларів зі створення нової компанії в США спеціально для захисту даних американських користувачів.

Піонери

Google DeepMind — компанія створила штучний інтелект, який перевершив людей у стародавній китайській настільній грі ґо. У 2022 році їй довелося реагувати на конкурентів. Google об’єднала DeepMind з Google Brain, щоб створити Google DeepMind на чолі з генеральним директором Демісом Хассабісом, який мріє створити «загальний штучний інтелект» або штучний інтелект, який зможе перевершити продуктивність людини у більшості складних завдань.

Eviation Aircraft — у вересні компанія здійснила перший політ повністю електричного пасажирського літака Alice, який проєктували та розробляли протягом 7 років. Eviation вже має замовлення на створення 400 літаків на суму понад 4 мільярди доларів для таких клієнтів, як Air New Zealand і DHL.

Chainalysis — заснована у 2014 році компанія стала провідною у відстеженні криптозлочинів, подібних до тих, які нібито вчинив Сем Бенкман-Фрід, генеральний директор збанкрутілої FTX, чиї юристи найняли Chainalysis для проведення розслідування.

Нагадаємо, за даними Всесвітнього економічного форуму, у найближчі роки світові ринки праці зіштовхнуться з масовими скороченнями, пов'язаними з тим, що штучний інтелект зможе повністю замінити певні спеціальності. Роботу можуть втратити до 26 мільйонів людей у світі.

Фото: Time

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду