Запрацювала спеціалізована платформа про конфіскацію російських активів в Україні

Запрацювала спеціалізована платформа про конфіскацію російських активів в Україні

13:25,
11 Липня 2023
1464

Запрацювала спеціалізована платформа про конфіскацію російських активів в Україні

13:25,
11 Липня 2023
1464
Запрацювала спеціалізована платформа про конфіскацію російських активів в Україні
Запрацювала спеціалізована платформа про конфіскацію російських активів в Україні
Проєкт репрезентує діючі механізми конфіскації майна кремлівських посіпак.

В Україні запрацювала спеціалізована платформа «Як конфіскувати російські активи в Україні?», створена Transparency International Ukraine спільно з «Українською правдою».

«На цій платформі представлена уся інформація про процеси конфіскації майна пособників кремлівського режиму та об’єкти, які вже у них забрали: нерухомість, активи, корпоративні права, автомобілі», — зазначили у Transparency International Ukraine.

На сьогодні в Україні конфісковано 85 тис. доларів та понад 77 млн гривень грошових активів, 136 об'єктів нерухомості, 277 одиниць транспорту, корпоративні права та акції 39 підприємств і трьох банків, а також 537 цінностей і творів мистецтва. Ці дані відображені на платформі у вигляді інтерактивних карток, мапи та слайдів.

«Дані про забрані російські активи структуровані за колишніми власниками, регіоном та механізмом конфіскації. На мапі можна знайти інформацію про те, що саме, де та скільки активів забрали у путінських посіпак в Україні», — пояснили у TI Ukraine.

Юристи TI Ukraine окремо описали кожен чинний механізм конфіскації російських та проросійських активів в Україні, його етапи, ризики і способи їх нівелювати. Також на платформі зазначено, що відбуватиметься з усіма цими активами у майбутньому.

«Конфіскація майна російських олігархів та посіпак путіна — виклик для української правової системи. До повномасштабного вторгнення наша країна не мала спеціального законодавства, щоб впоратися із цим. Та й загалом інститут та інструменти конфіскації й повернення активів доволі нові — вони почали з’являтися лише 20–30 років тому. Проте працювати над налагодженням таких процедур нашій країні просто необхідно, адже всі ці активи й кошти від їх продажу підуть на користь держави та громадян», — зазначила юридична радниця Transparency International Ukraine Наталія Січевлюк.

Уточнимо, що конфіскація російських активів почалася у вересні 2022 року. Відтоді ВАКС виніс уже 23 вироки. Серед фігурантів цих справ — російські олігархи Олег Дерипаска, Володимир Євтушенков, Ігор та Аркадій Ротенберги. Також примусово вилучені активи двох дочок російських банків — Сбербанку та ВЕБ.РФ.

Нагадаємо, 5 липня президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО про запровадження санкцій проти 18 іноземних компаній, переважно зареєстрованих на Кіпрі та в Росії.

Додамо, сьогодні стало відомо, що Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції і передав в дохід держави дві квартири російського пропагандиста Артемія Лебедєва в центрі Києва.

Фото: russian_assets.pravda.com.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду