У системі YouControl тепер відображатимуться дані з бази «Миротворець»

У системі YouControl тепер відображатимуться дані з бази «Миротворець»

10:54,
30 Березня 2023
1670

У системі YouControl тепер відображатимуться дані з бази «Миротворець»

10:54,
30 Березня 2023
1670
У системі YouControl тепер відображатимуться дані з бази «Миротворець»
У системі YouControl тепер відображатимуться дані з бази «Миротворець»
Відповідальність за прийняття рішень на основі цих даних нестимуть самі користувачі.

У системі YouControl відображатимуться дані з бази «Миротворець», найповнішого в Україні реєстру злочинців проти національної безпеки. Інформація вже доступна при перевірці фізичних осіб і в сервісі YouScore, повідомила компанія.

«Співпраця з клієнтами чи партнерами з цієї бази може, в першу чергу, нести репутаційні ризики, особливо в умовах повномасштабного вторгнення. Для окремих видів діяльності, переважно у фінансовому секторі, зв'язки з особами з «Миротворця» можуть стати підставою для відмови в наданні послуг. — йдеться у повідомленні — Також потрапляння контрагента до бази може свідчити про порушення ним законодавства України, зокрема, фінансування тероризму та розповсюдження зброї масового знищення».

В YouControl відображатиметься лише найважливіша інформація для ідентифікації особи. Детальніше вивчення можливе на сторінці першоджерела після переходу до самої бази.

«Для зручності користувачів ми адаптували пошук серед усіх варіантів прізвища, імені та по батькові, у тому числі серед альтернативних імен. Завдяки цьому ви зможете легко знаходити необхідні дані, навіть у випадку помилок у написанні чи транслітерації», — додали в YouControl.

Разом з тим в YouControl попередили, що включення осіб у реєстр відбувається за ініціативою його авторів і громадських діячів, тож може бути суб'єктивним.

«Звичайно, ми заздалегідь знали про суперечливі позиції щодо «Миротворця». Проте це лише одне з сотень джерел інформації YouControl. Даних реєстру потребували наші користувачі, які професійно використовують систему, зокрема, працівники банківської системи, правоохоронці, журналісти. Наявність цих даних в YouControl носить виключно ознайомчий характер», — відповіла компанія на запитання користувачів про достовірність згадуваної бази.

Керівник компанії YouControl Сергій Мільман, відповідаючи на запитання користувачів у Facebook, зазначив, що «Миротворець» як додатковий інструмент для попередження ризиків співпраці підключили з огляду на те, що цією базою фахівцям банківського сектору радить користуватися Держслужба фінансового моніторингу, і нею активно користуються правоохоронці.

За його словами, інформація із сайту «Миротворець», яка розміщена в YouControl, несе виключно інформаційний характер. YouControl сповіщає про наявний ризик. При цьому, YouControl не надає власних характеристик або ярликів щодо будь-якої особи, інформація про яку є у «Миротворці» — використання відповідних даних для прийняття управлінських, фінансових, організаційних та будь-яких інших рішень, здійснюється користувачами виключно на свій власний розсуд.

Зазначимо, сайт «Миротворець» було створено 2014 року з ініціативи радника глави МВС України Антона Геращенка. Організація називає себе центром дослідження ознак злочинів проти національної безпеки.

До бази даних волонтери заносять інформацію про донбаських сепаратистів, посібників терористів, порушників міжнародно визнаних кордонів України, тих, хто, на думку учасників проєкту, вчиняє дії, спрямовані проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Проте з проєктом пов’язані низка скандалів. Зокрема, торік центр «Миротворець» виклав списки акредитованих в Росії журналістів українських та світових ЗМІ і назвав їх такими, що «співпрацюють з країною-агресором».

Про порушення сайтом «Миротворець» українського законодавства через публікацію персональних даних журналістів заявив Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Своє занепокоєння публікацією персональних даних журналістів на сайті «Миротворець» висловили «Репортери без кордонів», Комітет захисту журналістів, Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські, генеральний секретар Ради Європи Торбйон Ягланд.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду