У Львові оцифровують пам'ятки архітектури доби модернізму

У Львові оцифровують пам'ятки архітектури доби модернізму

16:20,
26 Липня 2023
1063

У Львові оцифровують пам'ятки архітектури доби модернізму

16:20,
26 Липня 2023
1063
У Львові оцифровують пам'ятки архітектури доби модернізму
У Львові оцифровують пам'ятки архітектури доби модернізму
Для відсканованих пам'яток створять 3D-моделі.

У Львові в межах проєкту «Врятувати об’єкти та історії доби модернізму в Україні», ініційованого дослідницею Мирославою Ляхович, почали оцифровувати міські будинки 20–30-х років ХХ століття. Про це повідомили в ЛКП «Бюро спадщини».

За допомогою 3D-сканування оцифрують модерністську спадщину, яка в умовах війни перебуває під загрозою. Розпочали з Будинку профспілок, житлових комплексів на вулицях Дорошенка й Чупринки, соціального житла на Грекова й вілли на Гіпсовій. Сканування проводять фахівці компанії Skeiron та студенти Харківської школи архітектури, яка зараз базується у Львові.

«Я працюю з темою львівського модернізму вже шість років. Весною 2022 отримала стипендію в ETH Zurich (Федеральна вища технічна школа Цюриха) і разом з колегами на кафедрі теорії архітектури я почала думати, як допомогти модерністській спадщині у Львові й також побудувати співпрацю між нашими інституціями й ETH. Так і виникла ідея нового проєкту "Врятувати об’єкти та історії доби модернізму в Україні". Голова кафедри Лоран Шталдер і ректорат ETH підтримали ідею, і ми почали роботу над проєктом», — розповіла дослідниця Мирослава Ляхович.

Будівлі скануватимуть до 4 серпня. Після цього моделі будинків і дослідницькі тексти про них розмістять на онлайн-платформі англійською й українською мовами. За допомогою 3D-моделей можна буде здійснити віртуальну прогулянку всередині й назовні будинків.

Нагадаємо, експерти ЮНЕСКО провели у Львові 3D-сканування зруйнованого внаслідок російського ракетного удару будинку для визначення ресурсів на реконструкцію історичної будівлі.

Фото: «Бюро спадщини»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду