Нова директива ЄС може заборонити інтернет-меми

Нова директива ЄС може заборонити інтернет-меми

10:40,
20 Червня 2018
6292

Нова директива ЄС може заборонити інтернет-меми

10:40,
20 Червня 2018
6292
Нова директива ЄС може заборонити інтернет-меми
Нова директива ЄС може заборонити інтернет-меми
Автори:
20 червня у ЄС розглянуть новий законопроект, згідно якого великі онлайн-платформи повинні перевіряти перед публікацією медіаконтент на порушення авторського права. Такі нововведення вплинуть на творців мемів, реміксів та онлайн-стримерів.

Згідно інформації Wired, новий закон вимагає від онлайн-платформ використовувати «технології розпізнавання змісту» для сканування відео, музики, фотографій, тексту, та коду, які захищені авторським правом.

«Постачальники послуг інформаційного суспільства, які зберігають і забезпечують доступ громадськості до великих обсягів робіт або інших об’єктів, що завантажені їхніми користувачами, у співпраці з правовласниками вживають заходів для забезпечення функціонування угод, укладених з правовласниками, на використання їхніх робіт чи інших захищених об’єктів, або для запобігання доступності на їхніх платформах робіт чи інших об’єктів, ідентифікованих правовласниками, у співпраці з постачальниками послуг. Ці заходи, такі як використання ефективних технологій розпізнавання контенту, повинні бути відповідними і пропорційними. Постачальники послуг надають правовласникам адекватну інформацію про функціонування і впровадження відповідних заходів, а також, коли це доречно, адекватну звітність про визначення і використання творів чи інших об’єктів», — йдеться у Статті 13.

Хоча Директива має насправді важливі оновлення законодавства про авторське право, зазначена Стаття викликає дискусії. У відкритому листі до президента Європейського парламенту кілька десятків представників технологічного світу попереджають, що ця Стаття "робить безпрецедентний крок на шляху трансформації інтернету з відкритої платформи для обміну та інновацій в інструмент автоматичного спостереження та контролю його користувачів". Серед підписантів заяви є, наприклад, співзасновник Вікіпедії Джиммі Вейлс (Jimmy Wales) та Мітчелл Бейкер (Mitchell Baker), виконавча директорка Mozilla Corporation.

Подібне нововведення змінить усталені норми. Тепер відповідальність за порушення авторського права нестимуть не окремі користувачі, а онлайн-платформи.

Криптограф Брюс Шнайер (Bruce Schneier), який також підписався під зверненням проти цієї Статті, зазначає: «Така інфраструктура контролю може бути легко переосмислена урядом та корпораціями, а також значно посилює контроль над інтернетом».

Стаття 13 спрямована проти піратства, проте під неї також потрапляють, приміром, інтернет-меми, які зазвичай копіюють чужі зображення.

20 червня за Директиву голосуватиме Законотворчий комітет ЄС. Після цього за ухвалену версію документу має проголосувати Європейський парламент. Якщо парламентарії не ухвалять його влітку, до цього питання повернуться вже наприкінці вересня.

Нагадаємо, нещодавно MediaSapiens писав про фотографію з саміту G7, яка стала мемом.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
yourtango.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду