WP: Росія розгорнула кампанію з дезінформації проти українських біженців

WP: Росія розгорнула кампанію з дезінформації проти українських біженців

17:42,
8 Грудня 2022
2810

WP: Росія розгорнула кампанію з дезінформації проти українських біженців

17:42,
8 Грудня 2022
2810
WP: Росія розгорнула кампанію з дезінформації проти українських біженців
WP: Росія розгорнула кампанію з дезінформації проти українських біженців
Росіяни намагаються підірвати підтримку України в Європі.

Російські пропагандисти у соціальних мережах розгорнули кампанію з дезінформації проти українських біженців у Європі. Росіяни намагаються демонізувати українців, щоб підірвати підтримку України. Про це пише The Washington Post.

14 травня в інтернеті з’явився відеоролик з пожежею у житловому будинку в Німеччині. У нижній частині екрану був підпис, що її влаштували українські біженці. Це відео з логотипом німецького таблоїда Bild розмістили на YouTube. Згодом його поширили російськомовні телеграм-канали. Через кілька днів відеоролик потрапив у заголовки російських ЗМІ.

Згодом з’ясувалося, що це був фейк. Відео змонтували з різних кадрів, які не пов’язані між собою, аби створити фальшивий репортаж і показати, що українські біженці сіють хаос у Німеччині, де їх гостинно прийняли.

«Поки російські війська продовжують обстрілювати українські міста, прокремлівські пропагандисти взялися за нову мету: налаштувати європейців проти 7,8 млн українських вимушених біженців. Вони зачіпають глибоко вкорінені європейські розбіжності щодо імміграції. Пропагандистська кампанія спрямована на розпалювання страху та розколу серед важливих європейських союзників України», — пише The Washington Post.

У Німеччині, де проживає понад мільйон українців, спроби підпалів і погрозливі графіті на будинках для біженців і школах останніми місяцями свідчать про те, що дезінформаційні повідомлення вже досягли радикальних верств. 

Влітку у місті Лейпциг на стіні школи, в якій навчаються біженці, намалювали графіті «kill Ukrain kids». А дитячий садок, який відвідують українські діти, став мішенню для підпалу.

Дезінформацію часто поширюють через Telegram, який модерує вміст менше, ніж Facebook та YouTube.

Опитування Фонду Бертельсмана показало, що частка німців, які вважають, що країна повинна прийняти біженців з України, знизилася з 86% у березні до 74% у вересні.

Російська дезінформація також проникла в політику, повідомляють журналісти. У вересні лідер німецької опозиційної Християнсько-демократичної партії Фрідріх Мерц звинуватив українських біженців у «соціальному туризмі». Мовляв, вони використовують переваги німецької системи соціального забезпечення під час поїздок туди й назад в Україну. Про це часто пишуть прокремлівські видання. Пізніше Мерц вибачився.

Журналісти зазначають, що пропаганда проти українських біженців може знайти свій відгук серед уже радикалізованих німецьких маргіналів, які виходять на вулиці для щотижневих демонстрацій проти цін на енергоносії. У жовтні у Лейпцигу учасники маршу зіткнулися з групою українських біженців, які протестували проти бомбардувань Росії. Один протестувальник назвав українців «свинями» і додав, що вони живуть на його гроші.

Нагадаємо, «Детектор медіа» проаналізував український та російський сегменти соціальних мереж, щоби з’ясувати, в якому контексті проросійські користувачі найчастіше згадували українських біженців і внутрішніх переселенців та які меседжі й маніпуляції про них поширювали.

Скриншот з фільму «Вокзал надії»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду