Дослідження: Російські пропагандисти купують сині галочки у Twitter, щоб стати більш помітними на платформі

Дослідження: Російські пропагандисти купують сині галочки у Twitter, щоб стати більш помітними на платформі

15:40,
26 Лютого 2023
2284

Дослідження: Російські пропагандисти купують сині галочки у Twitter, щоб стати більш помітними на платформі

15:40,
26 Лютого 2023
2284
Дослідження: Російські пропагандисти купують сині галочки у Twitter, щоб стати більш помітними на платформі
Дослідження: Російські пропагандисти купують сині галочки у Twitter, щоб стати більш помітними на платформі
Раніше у компанії Twitter відбулися масові звільнення модераторів контенту, а також підрозділу, який стежить за ненавистю та переслідуваннями в соціальній мережі.

Облікові записи, які поширюють кремлівську пропаганду, використовують нову платну систему перевірки Twitter, щоб стати більш помітними на глобальній платформі. Про це написало видання The Washington Post з посиланням на дослідження некомерційної групи Reset.

Як зазначають дослідники, такі акаунти стверджують, що розташовані за межами Росії. Через це вони можуть платити за перевірку, не порушуючи санкцій США. Однак вони регулярно публікують статті з російських ЗМІ, заяви офіційних осіб і брехню про Україну.

Більшість із десятка таких акаунтів, ідентифікованих Reset, були створені минулого року під час першого етапу повномасштабної війни Росії проти Україні. Окрім цього, архів веб-сторінок показує, що донедавна на облікових записах не було синіх галочок.

Дослідницька група написала, що виявлені акаунти «відкрито поширюють контент із російських державних ЗМІ, кремлівську дезінформацію про війну проти Україні та відверту пропаганду агресії».

Видання звертає увагу на те, що Twitter досі позначає головний обліковий запис пропагандистського каналу RT з 3 мільйонами підписників як «російське державне ЗМІ». Акаунт має синю позначку верифікації.

Перевірені проросійські облікові записи, виявлені Reset, використовують різні підходи. Деякі профілі називають себе незалежними ЗМІ. Інший, під назвою @LogKa11, створений у лютому 2022 року, ділиться переважно проросійським військовим контентом англійською мовою для своїх понад 30 000 підписників. Серед контенту в профілі — історії так званих воєнкорів, які працюють з російськими військами, а також відео успішних атак країни-агресора. Неодноразово у профілі з'являлися наративи Путіна про «нацизм в Україні».

Серед найпопулярніших акаунтів — @Runews. За даними Reset, профіль існував понад десять років, перш ніж отримати синю галочку. Наразі він охоплює 260 000 підписників, які регулярно споживають пропаганду. Так, особа, що стоїть за цим акаунтом, нещодавно пропонувала, щоб штат Огайо «оголосив себе частиною України в надії отримати допомогу від адміністрації Байдена». Дослідники відзначають, що в заяві пропущено слово «the», що є типовою помилкою для носіїв російської мови.

Як пише Reset, обліковий запис «регулярно взаємодіє з контентом, що надходить від російських державних ЗМІ або головної редакторки RT Маргарити Симонян, а також висміює ЄС, НАТО, Україну, Захід у цілому та очевидно підтримує дії Росії у війні». 

«Runews отримав синій чек у середині січня. 6 лютого Маск розширив видимість облікового запису, відповівши на його заяву про те, що у війні загинули 157 000 українських солдатів і 2458 солдатів НАТО з коментарем: "Трагічна втрата життя"», — зауважили дослідники.

Згідно з аналізом загальнодоступних даних, кількість показів твітів з облікового запису перевищила 10 мільйонів і залишається набагато більшою, ніж раніше.

Також, за словами дослідника Марка Оуена Джонса, професора Університету Хамада Бін Халіфи в Катарі, окрім облікових записів тролів, створених людьми, автоматизовані профілі теж поширюють проросійську дезінформацію.

У коментарі для The Post Джонс розповів про те, що раніше група людей просувала теорію змови про те, що Сполучені Штати начебто спричинили землетрус у Туреччині як покарання за опозицію країни розширенню НАТО. Їхні твіти були поширені тисячами облікових записів, зокрема сотнями акаунтів, що були створені одночасно протягом кількох днів у жовтні та квітні минулого року.

Майже на тисячі із цих профілів у Twitter з'являлися наративи про те, що український президент Володимир Зеленський є «воєнним злочинцем».

Раніше ми повідомляли про те, що Twitter під керівництвом Маска скоротив працівників, які модерували контент. Також Маск усунув співробітників команд, які займалися політикою дезінформації соціальної мережі та державними ЗМІ на платформі.

Також Центр протидії цифровій ненависті (CCDH) виявив, що Twitter демонстрував рекламу великих брендів поруч із дописами від розбанених ультраправих користувачів, які містили екстремістські заклики та теорії змов і викликали великий інтерес в авдиторії. Так, поруч із дописами десяти екстремістських інфлюенсерів з’являлася реклама  Amazon, Apple TV, NFL і Fiverr тощо.

9 листопада Twitter розпочав продаж синіх галочок верифікації за $8 у застосунку для iPhone та iPad. Але вже 11 листопада призупинив послугу, оскільки значно зросла кількість фальшивих облікових записів. Вже за місяць компанія повідомила своїм співробітникам про те, що синя галочка відтепер коштуватиме $11 на місяць, якщо користувачі робитимуть оплату через застосунок на iOS. Для всіх інших позначка верифікації обійдеться лише у $8 .

Нагадаємо, TikTok виявив російську дезінформаційну мережу, яка влітку 2022 року поширювала військову пропаганду про Україну серед більш ніж ста тисяч європейських користувачів. Близько 1700 акаунтів поширювали антиукраїнські повідомлення, маскуючись під акаунти, які створили європейці.

Фото: Alexander Shatov / Unsplash

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду