У Сербії мурал із Лесею Українкою розмалювали літерами Z

У Сербії мурал із Лесею Українкою розмалювали літерами Z

11:36,
27 Грудня 2022
1935

У Сербії мурал із Лесею Українкою розмалювали літерами Z

11:36,
27 Грудня 2022
1935
У Сербії мурал із Лесею Українкою розмалювали літерами Z
У Сербії мурал із Лесею Українкою розмалювали літерами Z
Культурна спілка «Крокодил» закликала владу Сербії відреагувати на акт вандалізму.

У Белграді невідомі в ніч на 26 грудня розмалювали літерами Z і гаслами про «нацизм» мурал, присвячений українській письменниці, поетесі та перекладачці Лесі Українці. Про це повідомляє сербська культурна спілка «Крокодил».

Мурал із Лесею Українкою частково замалювали трьома літерами Z, які Росія використовує як символ агресії проти України, а також написами сербською: «Це Сербія!», «Тут такому не місце!» і «Тут нацизму немає».

Спілка «Крокодил» закликала владу Сербії відреагувати на акт вандалізму, який поширює ненависницькі й праворадикальні сигнали та непрямим чином загрожує безпеці громадян.

Мурал Лесі Українці в Белграді з’явився у жовтні 2022 року. Його оплатила спілка у межах проєкту зі створення муралів і графіті для протидії мові ненависті.

Культурну спілку «Крокодил» створили у 2009 році за підтримки Європейського Союзу для налагодження культурного обміну в межах Західних Балкан, а також регіону з рештою Європи. Спілка стала відомою своїми літературними фестивалями та дискусіями на теми майбутнього Європи, впливу міграції та мовного націоналізму.

Це не перший випадок, коли символ російської агресії з'являється на пов'язаних з Україною культурних пам'ятках у Сербії. На початку квітня літеру Z помітили на пам'ятнику українському поетові Тарасу Шевченку в сербському місті Нові-Сад.

Фото: Krokodil Engaging Words/фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду