Як правильно видалити інформацію з телефона – поради Держспецзв’язку

Як правильно видалити інформацію з телефона – поради Держспецзв’язку

15:19,
13 Липня 2022
4658

Як правильно видалити інформацію з телефона – поради Держспецзв’язку

15:19,
13 Липня 2022
4658
Як правильно видалити інформацію з телефона – поради Держспецзв’язку
Як правильно видалити інформацію з телефона – поради Держспецзв’язку
Мешканцям окупованих територій особливо важливо видаляти інформацію з телефона так, щоби ворог не мав змоги її відновити.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України навела декілька способів видалення файлів з телефона. Ці способи перешкодять втраті конфіденційних даних у разі потрапляння гаджета до чужих рук.

Найпростіший варіант – видалення важливих файлів вручну. Для цього слід обрати потрібний файл, натиснути кнопку «видалити», а після цього очистити кошик через файловий менеджер, адже видалені файли можуть зберігатися в ньому до 30 днів. Видалені в такий спосіб дані при звичайній перевірці телефона виявити неможливо, але вони все ще можуть бути відновлені. Щоб запобігти цьому, Держспецзв’язку радить додатково скористатися так званими шредерами – програмами, які дають можливість безповоротно знищувати файли. Шредери можна знайти в магазині мобільних додатків.

Найрадикальніший варіант видалення даних зі смартфона – повернення системи до заводських налаштувань. «До цього способу можна вдатися в останню чергу, коли інші за якихось причин неможливі. Адже з телефону у такому разі будуть видалені абсолютно всі дані та файли без можливості відновлення. Майте на увазі, що повністю порожній телефон також може викликати підозри в окупантів», – наголошує Держспецзв’язку.

Спосіб повернення системи до заводських налаштувань залежить від типу системи.

  • Якщо встановлено Android, треба зайти у «Налаштування» > обрати опцію «Загальне керування» > натиснути «Скидання» > натиснути «Скинути до заводських налаштувань». У відомстві попереджають, що назви меню можуть дещо відрізнятися залежно від моделі телефону, але загальний зміст зберігається.
  • Якщо встановлено iOS, треба обрати «Параметри» > «Загальні» > «Перенести чи скинути iPhone» > «Стерти весь вміст і налаштування».

Нагадаємо, що Держспецзв’язку надає поради стосовно безпечного користування мобільним зв'язком, інтернетом, телефоном тощо під час війни. Наприклад, як зрозуміти, що гаджет зламано, що робити у разі втрати телефона або як перевірити безпечність вебсайту.

Фото: Terje Sollie/ Рexels

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду