У Держспецзв'язку дали поради, як користуватися телефоном в окупації

У Держспецзв'язку дали поради, як користуватися телефоном в окупації

17:01,
22 Квітня 2022
3002

У Держспецзв'язку дали поради, як користуватися телефоном в окупації

17:01,
22 Квітня 2022
3002
У Держспецзв'язку дали поради, як користуватися телефоном в окупації
У Держспецзв'язку дали поради, як користуватися телефоном в окупації

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації підготувала рекомендації про те, як користуватися телефоном в окупації — варто заряджати його за кожної можливості; використовувати вбудовані засоби блокування; завантажити файли з контентом, який потрібен для виживання; видалити з пам’яті смартфону контент, який може нашкодити у разі затримання окупантами. 

Інструкція, як  користуватися телефоном на тимчасово окупованих територіях:

1. Знайдіть старий працездатний телефон, який можете віддати на вимогу окупантів. Заховайте телефон, яким плануєте користуватися, у сухе тепле місце.

2. Заряджайте телефон за кожної можливості. Тримайте зарядженими павербанки. Увімкніть режим жорсткої економії енергії або просто режим енергозбереження. Рекомендації щодо економії заряду смартфону тут.

3. Завантажте файли та сторінки з контентом, який потрібен для виживання, у пам'ять смартфону. Видаліть із пам’яті смартфону весь контент, який може нашкодити у разі затримання окупантами: фото, відео, листування, завантажені файли.

4. Ворог відслідковує дії в мережі операторів мобільного зв'язку за допомогою технічних засобів розвідки. Свої повідомлення про пересування російських військ або їхні ззлочини відразу видаляйте із телефону. У разі небезпеки видаляйте одразу чат, а не окремі повідомлення. Користуйтесь секретними чатами та надсилайте повідомлення, які зникають за визначений час. Фотографуйте через месенджери, не зберігайте цих світлин на телефоні.

5. Використовуйте вбудовані засоби блокування телефону для ускладнення доступу сторонніх осіб до ваших даних (пароль, графічний пароль, відбиток пальця).

У Держспецзв'язку зазначили, що потрібно правильно користуватися телефоном, щоб «вони не стали причиною ваших бід та нових звірств російських "військових"». Також там порадили заздалегідь встановити застосунки «Повітряна тривога» (Android та iOS), TacticMedAid (Android та iOS), «Перша допомога» (Android та iOS) і підключити послугу StarFind (для абонентів Київстар). 

Раніше Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України дала поради, як заблокувати повідомлення ворога в месенджерах та убезпечити себе від впливу інформаційно-психологічних операцій Росії, а також рекомендації щодо користування смартфонами, які допоможуть зекономити заряд та налаштувати економію енергії. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA дала низку рекомендацій, як захистити пристрої в умовах інформаційно-психологічної війни. Міністерство цифрової трансформації порадило не перевантажувати мобільні мережі та надало інструкцію, як постійно залишатися на зв'язку.

Фото: Neil Soni / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду