ms.detector.media
13.07.2022 15:19
Як правильно видалити інформацію з телефона – поради Держспецзв’язку
Як правильно видалити інформацію з телефона – поради Держспецзв’язку
Мешканцям окупованих територій особливо важливо видаляти інформацію з телефона так, щоби ворог не мав змоги її відновити.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України навела декілька способів видалення файлів з телефона. Ці способи перешкодять втраті конфіденційних даних у разі потрапляння гаджета до чужих рук.

Найпростіший варіант – видалення важливих файлів вручну. Для цього слід обрати потрібний файл, натиснути кнопку «видалити», а після цього очистити кошик через файловий менеджер, адже видалені файли можуть зберігатися в ньому до 30 днів. Видалені в такий спосіб дані при звичайній перевірці телефона виявити неможливо, але вони все ще можуть бути відновлені. Щоб запобігти цьому, Держспецзв’язку радить додатково скористатися так званими шредерами – програмами, які дають можливість безповоротно знищувати файли. Шредери можна знайти в магазині мобільних додатків.

Найрадикальніший варіант видалення даних зі смартфона – повернення системи до заводських налаштувань. «До цього способу можна вдатися в останню чергу, коли інші за якихось причин неможливі. Адже з телефону у такому разі будуть видалені абсолютно всі дані та файли без можливості відновлення. Майте на увазі, що повністю порожній телефон також може викликати підозри в окупантів», – наголошує Держспецзв’язку.

Спосіб повернення системи до заводських налаштувань залежить від типу системи.

Нагадаємо, що Держспецзв’язку надає поради стосовно безпечного користування мобільним зв'язком, інтернетом, телефоном тощо під час війни. Наприклад, як зрозуміти, що гаджет зламано, що робити у разі втрати телефона або як перевірити безпечність вебсайту.

Фото: Terje Sollie/ Рexels

ms.detector.media