Закон про цифрові послуги з 17 лютого застосовується до всіх онлайн-платформ в Євросоюзі

Закон про цифрові послуги з 17 лютого застосовується до всіх онлайн-платформ в Євросоюзі

12:25,
18 Лютого 2024
1732

Закон про цифрові послуги з 17 лютого застосовується до всіх онлайн-платформ в Євросоюзі

12:25,
18 Лютого 2024
1732
Закон про цифрові послуги з 17 лютого застосовується до всіх онлайн-платформ в Євросоюзі
Закон про цифрові послуги з 17 лютого застосовується до всіх онлайн-платформ в Євросоюзі
Єврокомісія за участі національних Координаторів цифрових послуг планує створити відповідну Єврораду, яка забезпечуватиме дотримання прав споживачів на всій території ЄС незалежно від того, де розміщуються інтернет-платформи.

З 17 лютого 2024 року правила Акту із цифрових послуг, який регулює діяльність інтернет-платформ та норми захисту споживачів у цій сфері, поширюватимуться на всі онлайн-платформи Євросоюзу. Про це йдеться на сайті Європейської комісії.

«Із 17 лютого Акт із цифрових послуг (Digital Services Act — DSA), зведення правил ЄС, що має на меті зробити інтернет-середовище більш безпечним, справедливим та прозорим, буде застосовуватися до всіх організацій, що виконують посередницькі функції онлайн на всій території ЄС», — повідомила пресслужба Єврокомісії.

Онлайн-платформи з користувачами в ЄС, за винятком малих та мікропідприємств, на яких працюють менш ніж 50 осіб та з річним оборотом менш як 10 млн євро, будуть зобов’язані протидіяти поширенню незаконного контенту, товарів або послуг. Вони мають надавати користувачам можливість позначати такий протиправний контент і співпрацювати з організаціями, які спеціалізуються на контролі за якістю інформації.

Великі інтернет-платформ зобов'язані застосовувати заходи із захисту неповнолітніх, включно з повною забороною на поширення таргетованої реклами на основі особистих даних дитини.

Окрім цього, користувачі мають бачити позначку про рекламу в інформаційних продуктах та отримувати можливість дізнатися, хто є її замовником. Нові правила забороняють рекламну продукцію, побудовану на політичних або релігійних переконаннях, сексуальних преференціях тощо.

У правилах також ідеться про те, що платформи повинні інформувати користувачів про причини модерування контенту, поширеного користувачем, та надавати йому посилання на перелік причин у базі даних DSA. При цьому користувачі мають отримати механізм оскарження рішень модератора.

Платформи відтепер зобов’язані оновлювати інформацію щодо власних процедур та правил модерування контенту принаймні раз на рік.

Зазначається, що Єврокомісія за участі національних Координаторів цифрових послуг створить Європейську раду з цифрових послуг з метою забезпечення дотримання прав споживачів на всій території ЄС незалежно від того, де розміщуються такі інтернет-платформи. Перша зустріч Євроради відбудеться 19 лютого 2024 року.

Від серпня 2023 року правила DSA вже застосовуються для 19 дуже великих онлайн-платформ та пошукових систем, до яких звертаються більш як 45 млн користувачів щомісяця. Серед них — AliExpress, Amazon Store, AppStore, Bing, Booking, Facebook, Instagram, Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, X, Wikipedia, YouTube та Zalando.

Нагадаємо, у січні в Євросоюзі також набули чинності нові регуляторні правила, що мають на меті підвищити кібербезпеку європейських організацій, установ та інституцій

Інституції та установи ЄС у терміни, визначені в регуляторних правилах, зобов’язані організувати процеси з внутрішньої кібербезпеки та здійснювати оцінювання наявних ризиків. Міжвідомча рада з кібербезпеки (IICB) та CERT-EU надаватимуть їм допомогу в цій роботі та контролюватимуть дотримання нових правил.

Фото: Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду