Ілюстрації, які оживають. Програміст із Києва видає дитячі книжки з доповненою реальністю

Ілюстрації, які оживають. Програміст із Києва видає дитячі книжки з доповненою реальністю

12:49,
1 Червня 2023
2459

Ілюстрації, які оживають. Програміст із Києва видає дитячі книжки з доповненою реальністю

12:49,
1 Червня 2023
2459
Ілюстрації, які оживають. Програміст із Києва видає дитячі книжки з доповненою реальністю
Ілюстрації, які оживають. Програміст із Києва видає дитячі книжки з доповненою реальністю
Історію персонажа Нокса можна просто читати зі сторінок книжки, а можна і бачити в 3D-вимірі, наводячи смартфон на ілюстрації.

Програміст з Києва Антон Хуснутдінов, який є власником компанії з розробки програмного забезпечення Ant3Dstudio, видає дитячі книжки-комікси з доповненою реальністю про вигаданого персонажа Нокса. 1 червня, до Дня захисту дітей, він видав оновлення мобільного застосунку до книжки «Нокс: Крізь свідомість», де героя озвучив музикант і лідер гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин

На перший погляд, це звичайна дитяча книжка з ілюстраціями. Але до неї в парі йде мобільний застосунок. Відкривши його і навівши камеру смартфона на ілюстрацію, читач побачить на екрані, як вона оживає — персонажі рухаються, розмовляють і потрапляють у різноманітні пригоди. Крім того, у книжках багато інтерактиву, наприклад, можна погасити факел на стіні, розбити бочку, покидатись книжками з полиць. І при цьому кожну з дій супроводжуватиме характерний звук.

«Це звичайна книжка, ви її можете читати, як книжку. Коли ви відкриваєте, на першій сторінці вас вітає персонаж з QR-кодом і пропонує завантажити  додаток. Але ви можете взагалі цим не користуватися», — розповів Антон Хуснутдінов MediaSapiens.

Загалом Антон Хуснутдінов видав дві книги про свого персонажа Нокса: першу — «Нокс. Шлях у невідоме» та «Нокс. Крізь свідомість». Спочатку Нокс задумувався як герой комп’ютерної гри, яку програміст планує в майбутньому також розробити. А ще він має намір видати загалом шість таких книг із доповненою реальністю.

«Нокс — це був спочатку герой ігор. Я його придумав для логічної гри, але поки не реалізував мету, бо було потрібно дуже багато ресурсів. І я вирішив розказати його історію у вигляді книги. Герой закохується в героїню, їде за нею в місто, знаходить там собі друга Рокса, який обіцяє допомогти йому з її пошуками, але по суті використовує його лише у своїх цілях, і тому з ними починають відбуватись дивні ситуації, — розповідає він. — А друга книжка — це продовження. Він прокидається у темниці і не розуміє, не пам'ятає, що з ним трапилось, куди зникли його друзі, і він шукає вихід».

Головного героя Нокса в оновленому застосунку озвучив Валерій Харчишин, а в іншій частині його друга Рокса озвучив лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя

Для реалізації цієї ідеї, додає Антон Хуснутдінов, він використовував технологію доповненої реальності, за якої камерою сканується задана ціль (у цьому випадку — картинки на сторінках книжки) і поверх них з’являються 3D-моделі та відеоанімації. Подібна технологія використовується, наприклад, у масках в інстаграмі, тіктоці чи інших соцмережах.

Сама історія розрахована на дітей віком від 5 до 12 років, проте завдяки технології доповненої реальності, каже Антон Хуснутдінов, вона буде цікава і для дорослих. Придбати книги можна на сайті за лінком, кожна книжка коштує 300 грн.

Проєкт має і благодійну мету — 25% від продажу кожної книги буде передано дітям загиблих бійців 130 батальйону ТрО у благодійний фонд гурту «Антитіла».

Нагадаємо, MediaSapiens розповідав про український мультсеріал «Університет Чупарського», який створюють програміст з Івано-Франківська Микола Семенюк і звукорежисер із Києва Михайло Карпань та викладають на своєму ютуб-каналі Animarody.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду