У фейсбуці виявили понад 100 дипфейкових відео із зображенням британського прем'єра Ріші Сунака

У фейсбуці виявили понад 100 дипфейкових відео із зображенням британського прем'єра Ріші Сунака

12:30,
14 Січня 2024
1587

У фейсбуці виявили понад 100 дипфейкових відео із зображенням британського прем'єра Ріші Сунака

12:30,
14 Січня 2024
1587
У фейсбуці виявили понад 100 дипфейкових відео із зображенням британського прем'єра Ріші Сунака
У фейсбуці виявили понад 100 дипфейкових відео із зображенням британського прем'єра Ріші Сунака
Це вперше, коли імідж прем'єр-міністра систематично підтасовується в такий спосіб напередодні парламентських виборів.

Понад 100 підроблених рекламних роликів від імені британського прем'єра Ріші Сунака були оплачені для просування у фейсбуці лише за останній місяць. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на дослідження комунікаційної компанії Fenimore Harper.

Реклама могла охопити до 400 тисяч користувачів, попри те, що вона порушує кілька правил платформи. Це вперше, коли імідж прем'єр-міністра систематично підтасовується в такий спосіб напередодні парламентських виборів.

Згідно з дослідженням, понад 12 929 фунтів стерлінгів було витрачено на 143 відео з 23 країн, зокрема зі США, Туреччини, Малайзії та Філіппін.

Один із відеороликів містить підроблені кадри з ведучою новин BBC Сарою Кемпбелл, яка нібито розповідає про те, що навколо Сунака, який таємно заробляє «колосальні суми від проєкту, що спочатку був призначений для звичайних громадян», спалахнув скандал.

У фейковому записі також стверджується, що Ілон Маск запустив програму, здатну «збирати» транзакції на фондовому ринку. Він супроводжується підробленим роликом Сунака, який нібито каже, що уряд вирішив перевірити цю програму, а не «ризикувати грошима звичайних людей». Кадри, зрештою, ведуть на підроблену сторінку BBC News, яка рекламує шахрайські інвестиції.

За словами засновника Fenimore Harper Маркуса Бірда, ця реклама свідчить про зміну якості фейків та демонструє, що цьогорічні вибори перебувають під загрозою маніпуляцій з боку великої кількості високоякісної брехні, згенерованої штучним інтелектом.

«З появою дешевого, легкого у використанні клонування голосу та обличчя потрібно дуже мало знань і досвіду, щоб використовувати подобу людини у зловмисних цілях. На жаль, ця проблема посилюється слабкою політикою модерації платної реклами. Ці оголошення суперечать декільком рекламним правилам фейсбуку», — прокоментував Бірд.

Нагадаємо, у нещодавньому звіті канадської спецслужби, відповідальної за кібербезпеку федерального уряду, висловили думку, що стрімкий розвиток технологій генеративного штучного інтелекту дасть зловмисникам змогу перетворити їх на зброю проти демократичних держав.

За оцінкою Центру з безпеки комунікацій Канади, іноземні хакери, вірогідно, протягом двох наступних років перетворять генеративний штучний інтелект на зброю, створюючи дипфейкові відео та зображення з політиками й урядовцями, а також посилюючи та автоматизуючи неавтентичні мережі ботів у соціальних мережах з використання тексту й зображень.

Раніше корпорація Microsoft запропонувала американським політикам і передвиборчим групам інструмент протидії дипфейкам напередодні президентських виборів 2024 року. Новий інструмент дасть сторонам змогу автентифікувати свої відео та фотографії за допомогою так званих облікових даних із водяним знаком.

Корпорація запустить сервіс Content Credentials навесні як приватну попередню версію, що спершу буде доступною для політичних кампаній. За даними компанії, користувачі зможуть прикріплювати їх до своїх зображень або відео, щоб показати, як, коли та ким вони були створені або відредаговані, включно з тим, чи застосовували ШІ.

Фото: Getty Images 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду