Соцмережа Х заблокувала пошукові запити про Тейлор Свіфт через поширення дипфейків про неї

Соцмережа Х заблокувала пошукові запити про Тейлор Свіфт через поширення дипфейків про неї

11:40,
29 Січня 2024
1193

Соцмережа Х заблокувала пошукові запити про Тейлор Свіфт через поширення дипфейків про неї

11:40,
29 Січня 2024
1193
Соцмережа Х заблокувала пошукові запити про Тейлор Свіфт через поширення дипфейків про неї
Соцмережа Х заблокувала пошукові запити про Тейлор Свіфт через поширення дипфейків про неї
У Білому домі закликали американський Конгрес прийняти законодавство для захисту людей від дипфейкового порно.

Соцмережа X заблокувала користувачам пошукові запити про Тейлор Свіфт після того, як упродовж тижня в телеграмі та Х розповсюджували дипфейкові оголені відео та зображення попспівачки. Про це повідомив The Wall Street Journal.

«Щось пішло не так. Спробуйте перезавантажити», — таке повідомлення X видає при спробі ввести в пошуковий рядок ім'я попзірки англійською мовою.

«Це тимчасова дія, яку ми виконуємо з великою обережністю, оскільки ми надаємо пріоритет безпеці в цьому питанні»,  прокоментував керівник відділу бізнес-операцій X Джо Бенаррок.

Фейкові порнографічні відео й фото зі співачкою на початку минулого тижня спершу з'явилися у групі в телеграмі, де користувачі діляться відвертими зображеннями жінок, згенерованими за допомогою штучного інтелекту, найчастіше Microsoft Designer.

Потім вони стали вірусними на X. Одне з таких дипфейкових зображень Свіфт, яке «перекочувало» з телеграму, на X переглянули 45 мільйонів разів, 24 тисячі разів перепублікували, перш ніж обліковий запис верифікованого користувача, що його опублікував, був заблокований за порушення правил соцмережі, повідомило The Verge.

Правила соцмережі Х забороняють публікацію зображень оголеної натури без згоди осіб, зображених на них. Тому команди з модерації почали видаляти цей контент.

«Наші команди активно видаляють усі виявлені зображення та вживають відповідних заходів проти облікових записів, відповідальних за їх публікацію», — ідеться в заяві X.

Опісля також вирішили заблокувати для користувачів запити на кшталт «Тейлор Свіфт» або «Тейлор Свіфт ШІ».

Сама Тейлор Свіфт не коментувала появу фейкових знімків. Однак, за повідомленнями Daily Mail, команда співачки розглядає можливість позиватися проти сайту, на якому початково з’явилися зображення, згенеровані ШІ.

За даними State of Deepfakes report, оприлюдненоми торік, саме на порнографію припадає левова частка дипфейків, що потрапляє в онлайн, і в 99% цього контенту фігурують жінки.

У США, на відміну від Великої Британії, де у 2023 році на законодавчому рівні вже заборонили дипфейкову порнографію, поки що немає федерального законодавчого регулювання цього.

На ситуацію звернули увагу в Білому домі: речниця Карін Жан-П'єр назвала інцидент із дипфейковими зображеннями Тейлр Свіфт тривожним та закликала Конгрес США прийняти законодавство для захисту людей від дипфейкового порно, повідомив The Washington Post.

«Ми знаємо, що слабке правозастосування непропорційно впливає на жінок, і, на жаль, воно також впливає на дівчат, які є переважною мішенню. … Ми вважаємо, що вони (соцмережі. — Ред.) відіграють важливу роль у забезпеченні дотримання власних правил, щоб запобігти поширенню дезінформації та інтимних образів реальних людей без згоди», — сказала вона під час брифінгу в п’ятницю.

Нагадаємо, в листопаді 2023 року у фейсбуці та X виявили кампанію з дезінформації, яка використовувала фальшиві цитати світових зірок для поширення проросійської та антиукраїнської пропаганди. За даними Wired, зображення Тейлор Свіфт, Бейонсе, Кім Кардашьян, Джастіна Бібера, Опри з антиукраїнськими та проросійськими цитатами в соцмережах поширила група, пов’язана з російським ГРУ.

Фото: американська попспівачка Тейлор Свіфт / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду