«Мобілізація» стала словом 2023 року в Україні, випередивши «контрнаступ»

«Мобілізація» стала словом 2023 року в Україні, випередивши «контрнаступ»

13:11,
7 Січня 2024
1908

«Мобілізація» стала словом 2023 року в Україні, випередивши «контрнаступ»

13:11,
7 Січня 2024
1908
«Мобілізація» стала словом 2023 року в Україні, випередивши «контрнаступ»
«Мобілізація» стала словом 2023 року в Україні, випередивши «контрнаступ»
Автори:
«Мислово» вже водинадцяте обирає слово року, користуючись такими критеріями, як його популярність та соціальна значущість.

Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав «мобілізацію» словом 2023 року. Про це повідомили на сайті проєкту, зауваживши, що цей термін перебував у центрі суспільної дискусії протягом усього року з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту законопроєкт про мобілізацію.

«“Мобілізація” потіснила іншого кандидата — “контрнаступ”, який, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів», — ідеться в повідомленні «Мислово».

Серед інших претендентів на звання слова року були:

  • «ухилянт» — чоловік, який ухиляється від мобілізації; 
  • «яйця по 17 гривень» — як символ корупції в країні;
  • «блокада/деблокада» — у зв’язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці;
  • «літо в Криму» — теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу;
  • «позиційна війна» — термін набув популярності після публікації статті Головнокомандувача ЗСУ Залужного про перехід війни на новий етап;
  • «конфлікт» — несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, зокрема, між політичним та військовим керівництвом країни;
  • «дрон» — різке збільшення використання дронів, зокрема, FPV та морських дронів, справило істотний вплив на перебіг бойових дій у цьому році.

Словник «Мислово» створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі.

«Мислово» обирає слово року водинадцяте, і словами року у минулі роки, зокрема, були «євромайдан» (2013 рік), «кіборги» (2014 рік), «блокада» (2015 рік), «корупція» (2016 рік), «безвіз» (2017 рік), «томос» (2018 рік), «диджиталізація» (2019 рік), «коронавірус» (2020 рік), «вакцина» (2021 рік), «русский военный корабль, иди на *уй» (2022 рік).

Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Оксфордський словник назвав словом 2023 року сленгове rizz, яке означає «стиль, чарівність або привабливість».

Також ми писали про те, що американський словник Merriam-Webster визначив словом 2023 року «автентичний» (authentic).

Фото: Getty Images, Ілона Свиридова

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду