За рік війни українські видавництва передали переселенцям 600 тисяч книжок

За рік війни українські видавництва передали переселенцям 600 тисяч книжок

14:39,
22 Березня 2023
4775

За рік війни українські видавництва передали переселенцям 600 тисяч книжок

14:39,
22 Березня 2023
4775
За рік війни українські видавництва передали переселенцям 600 тисяч книжок
За рік війни українські видавництва передали переселенцям 600 тисяч книжок
Волонтерська ініціатива, організована для дітей, поширилася на дорослих переселенців та військових

Для підтримки дітей та переселенців в Україні та за кордоном за рік передали 600 тисяч книжок українських видавництв. Загалом акумулювали 1 мільйон художніх, дитячих, навчальних та наукових книг, благодійна акція «Українським дітям — українську книгу!» — триває. Про це під час пресконференції розповів голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко.

Він розповів, що ініціатива, зародилася рік тому, у березні, коли у виробничих приміщеннях поліграфічних підприємств «Укрвидавполіграфії» почали розміщувати вимушених переселенців.

«Нас почали просити доставити книжки для дітей, пояснюючи, що це – перша життєва необхідність. З цього почався проект, і з такою позицією продовжує працювати», — сказав Олег Наливайко.

Він розповів, що українські видавництва дуже швидко відгукнулися на ідею збору: до середини березня зібрали майже мільйон книг. Акцію підтримали Міністерство культури та інформаційної політики України та Міністерство закордонних справ України, адже стало зрозуміло, що книги потрібно доставляти як у межах країни, так і в численні осередки за кордоном.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко подякував видавництвам, які беруть участь у волонтерській ініціативі, зокрема «Фоліо», «Ранок», «Освіта», «Антологія», «Абетка», «Чорні вівці», «Книга ХХІ століття», «Підручники та Посібники».

«Не секрет, що книгу росіяни теж вважають зброєю. Ми бачили як на тимчасово окупованих територіях вони збирали книжки саме українською мовою і намагалися їх знищити. Тому і надеокупованих територіях важливо продовжувати цю ініціативу. — розповів Олександр Ткаченко — Далі почали ініціативу з передачі книг до пунтків незламності, і для українських військових у межах акції «Книгу — на фронт». Українські книжки доставлені у 25 країн, в такий спосіб ми підтримуємо зв’язок з нашими вимушеними переселенцями не лише в Україні, але й за кордоном».

«Українська книга стала символом опору, символом нашої власної ідентичності, цей проект є мегаважливим і пріоритетним для Міністерства закордонних справ, — сказала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова — Українська книга, яку ми з нашими партнерами та видавцями, роздаємо українським дітям — це такий місточок, який дозволяє їм тримати надію, що вони повернуться, і можливість не втрачати емоційний і психологічний зв’язок зі своєю країною. Це — дуже важливо».

Вона також повідомила, що завдяки ініціативі дружини президента Олени Зеленської у 32 країнах, де перебувають українці, в освітніх закладах та культурних інституціях започаткували «українські книжкові полиці», для яких передали 200 тисяч книг.

Олег Наливайко також зазначив, що благодійна акція триває й розширюється. За його словами, до пунктів незламності передали уже 50 тисяч книг. Також почали забезпечувати книгами українських військових на фронті та в госпіталях.

До слова, нещодавно у межах проекту Ukrainian Bookshelves Worldwide медіа «Читомо» презентувало електронну мапу, на якій позначені 388 простори у 22 країнах світу, де розміщені українські книжки.

Фото: Укрінформ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду