США виділяють $650 тисяч на розробку «Дії» для інших країн. Перший аналог вже представили у Давосі

США виділяють $650 тисяч на розробку «Дії» для інших країн. Перший аналог вже представили у Давосі

16:05,
20 Січня 2023
2155

США виділяють $650 тисяч на розробку «Дії» для інших країн. Перший аналог вже представили у Давосі

16:05,
20 Січня 2023
2155
США виділяють $650 тисяч на розробку «Дії» для інших країн. Перший аналог вже представили у Давосі
США виділяють $650 тисяч на розробку «Дії» для інших країн. Перший аналог вже представили у Давосі
Мінцифри домовилось про подальшу співпрацю з USAID для цифровізації України.

Сполучені Штати Америки планують допомогти іншим країнам розробляти спільно з Мінцифри України електронні системи за зразком української «Дії». Фонд USAID виділяє для цього 650 тисяч доларів.

Як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, він домовився про співпрацю з головою USAID Самантою Павер у межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Федоров повідомив, що спільно із Самантою Павер презентував цифровий досвід України представникам урядів європейських, південноамериканських та африканських країн. За його словами, понад 10 країн вже активно вивчають та планують запозичити досвід української «Дії». 

«Наші інновації в наданні послуг — mobile first, цифрові документи, автоматичні послуги без чиновника, мобільний підпис, державні цільові виплати в Дії тощо викликають дуже великий інтерес та попит серед інших держав», – написав міністр.

Він подякував USAID за юридичну, фінансову та технічну допомогу «Дії» з перших днів роботи Міністерства цифрової трансформації.

Раніше видання Axios повідомляло, що Сполучені Штати Америки сподіваються «повторити успіх» української програми електронного врядування «Дія» для створення аналогічних систем в інших країнах.

Адміністраторка USAID Саманта Павер в кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі сказала, що «Дію» візьмуть за основу для створення аналогічних застосунків для інших країн. Вона пояснила, що адаптація «Дії» буде корисною для доступу до послуг, економічного зростання та прозорості урядів.

«Україна готова поділитися своїм підходом і технологіями з іншими країнами, а USAID планує розпочати обговорення з країнами щодо потенційного використання "Дії" як шаблону для створення власних програм», – зазначила Павер.

Видання пише, що проєктом вже зацікавився уряд Молдови, який також сподівається на партнерство з країнами півдня.

На Всесвітньому економічному форумі вже представили естонський застосунок mRiik, який є аналогом української «Дії» і який розробили спільно з Міністерством цифрової трансформації України.

Застосунок презентували під час заходу Diia Reels міністр Михайло Федоров разом із віцеканцлером з цифрового розвитку Естонії Луукасом Крістіяном Ільвесом.

Як повідомляє Мінцифри, команда «Дії» поділилася з естонськими колегами кодом застосунку та підходами до користувацького дизайну.

З лютого mRiik буде доступний для тестувальників, а повноцінний запуск планують у середині цього року.

Відзначимо, останнім часом на порталі «Дія з'явилась низка нововведень.

Раніше Мінцифри повідомляли, що в застосунку «Дія» відтепер можна отримати витяг з Єдиного державного реєстру. Витяг підтверджує, що ви мали або маєте бізнес, а також містить інформацію про діяльність компанії. 

Також у «Дії» з'явилась можливість згенерувати витяг про місце проживання. Документ можна отримати як для дорослого, так і для дитини. 

Крім того, в Україні дозволили використовувати лише електронне водійське посвідчення в «Дії» без пластикового аналога. 

Також на порталі «Дія» з’явився новий розділ «Дія. Безбар'єрність». Він містить статті, які будуть корисними внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, батькам, літнім людям і тим, хто шукає роботу.

Мінцифри запускає також сервіс, за допомогою якого українці дізнаватимуться, хто переглядає особисті дані. Сповіщення приходитиме у додатку «Дія».

Ілюстрація: Дія / телеграм

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду