Кабмін оновив правила військового обліку: подавати дані тепер можна через «Дію»

Кабмін оновив правила військового обліку: подавати дані тепер можна через «Дію»

09:39,
4 Січня 2023
3441

Кабмін оновив правила військового обліку: подавати дані тепер можна через «Дію»

09:39,
4 Січня 2023
3441
Кабмін оновив правила військового обліку: подавати дані тепер можна через «Дію»
Кабмін оновив правила військового обліку: подавати дані тепер можна через «Дію»
Військовозобовʼязані зможуть передавати військкоматам дані про себе, зокрема про місце проживання, через портал «Дія» за власним бажанням.

Кабінет міністрів ухвалив новий порядок організації та ведення військового обліку в Україні, який передбачає низку нововведень. Зокрема, тепер військовозобовʼязані можуть передавати про себе дані військкоматам через портал «Дія».

Відповідна постанова опублікована на сайті Кабміну під № 1487. Документ ухвалили ще 30 грудня, але опублікували лише 3 січня. Більшість норм військового обліку залишилися без змін, але є й кілька нововведень.

Зокрема, у постанові вперше згадується портал «Дія». Тепер військовозобовʼязані зможуть за власним бажанням передавати про себе дані військкоматам через цей портал, зокрема під час зміни місця проживання.

Так, у постанові вказано, що «призовник, військовозобов'язаний або резервіст може за власним бажанням подати відомості для включення до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів під час формування декларації про місце проживання з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) за умови запровадження інформаційної взаємодії. Механізм та вимоги до технічного опису сервісу електронної інформаційної взаємодії між Порталом Дія та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів встановлюються Міноборони».

Крім цього, військовий облік набуде різних видів: персонально-якісний, персонально-первинний та персональний. Персонально-якісний облік вестимуть військкомати, персонально-первинний — органи місцевої влади, а персональний — підприємства, установи, державні органи, навчальні заклади, де працює або навчається військовозобовʼязаний.

Також військовий облік поділять на загальний та спеціальний. У загальному обліку будуть ті військовозобовʼязані, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час, а в спеціальному — ті, які мають відповідну бронь. На військовий облік також почнуть брати з 16 років (раніше було з 17).

Що стосується жінок, то на військовий облік мають стати лише ті, хто має медичну або фармацевтичну спеціальність. Усі інші можуть зробити це лише за бажанням.

Нагадаємо, віднедавна у застосунку «Дія» можна згенерувати витяг про місце проживання. Документ можна отримати як для дорослого, так і для дитини. 

Фото: Мінцифри

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду