Мінцифри презентувало оновлений додаток і портал «Дія». Що зміниться?

Мінцифри презентувало оновлений додаток і портал «Дія». Що зміниться?

12:55,
6 Жовтня 2020
2431

Мінцифри презентувало оновлений додаток і портал «Дія». Що зміниться?

12:55,
6 Жовтня 2020
2431
Мінцифри презентувало оновлений додаток і портал «Дія». Що зміниться?
Мінцифри презентувало оновлений додаток і портал «Дія». Що зміниться?
Автори:
Сьогодні мобільним додатком Дія користується 5 млн українців, а порталом «Дія - понад 1 млн.

5 жовтня на заході Diia Summit Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров презентував оновлену версію додатку «Дія» та порталу «Дія». Для українців стали доступними нові цифрові документи та послуги. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Які нові цифрові документи зʼявляться в «Дії»

Ідентифікаційний код. Його можна використовувати при наданні послуг поштового зв'язку, проведенні банківських операцій, в касах супермаркетів надання адміністративних послуг, повернення коштів сплачених за товар.

Довідка переселенця. У додатку відображається прізвище, ім'я та по батькові власника довідки, стать, інформація про документи, які підтверджують особу, а також зареєстроване і фактичне місце проживання. вона буде доступна у цифровому вигляді для понад 1,5 мільйона громадян.

Свідоцтво про народження дитини. Підтягується в обох батьків дитини до 16 років. Разом зі свідоцтвом про народження також відображатиметься і актуальне місце проживання дитини. 

У міністерстві нагадали, що сьогодні у «Дії» – вже понад п'ять мільйонів українців. В додатку доступні шість цифрових документів: ID-картка, біометричний паспорт, водійське посвідчення, техпаспорт, страховий поліс, студентський квиток. 

Нові послуги в додатку «Дія»

Шеринг документів. Це найголовніше оновлення «Дії 2.0». Українці зможуть передавати копії документів (паспорт, ІПН, свідоцтво про народження), натиснувши «ОК» на push-повідомлення у застосунку. Це значно спростить отримання банківських або поштових послуг, заселення у готель та сотні інших життєвих ситуацій. 

Можливість поділитися технічним паспортом на авто із іншою людиною. За даними міністерства, цієї функції чекали 250 тисяч українців.

Крім того, у додатку з'явилася можливість сплатити штрафи ПДР, а також заборгованості по виконавчих провадженнях. Сплатити штраф можна в самому додатку, вибравши один із способів: GPay, ApplePay або ввести дані платіжної карти.

Нові послуги на порталі «Дія»

Будівельні послуги. Це частина впровадження Єдиної електронної системи у сфері містобудування. Можливість розпочати та завершити будівництво об’єктів онлайн, що належать до категорії СС1 (кафе, приватні будинки, малі споруди). У липні Мінцифри запустило новий будівельний реєстр, і ним вже скористалися понад 18 тис. замовників будівництва.

Реєстрація ТОВ онлайн. У Мінцифри стверджють, що подання заяви онлайн на порталі Дія забере 30 хвилин замість 20 годин. Міністерство кардинально змінило підхід до реєстрації ТОВ: оновлена форма та одна заява на все.

єМалятко онлайн. Цю послугу від 1 січня цього року можна було отримати офлайн у пологовому будинку або ЦНАПі. І нею вже скористалися понад 20 тисяч родин. Тепер Мінцифри працює над тим, щоб перевести цей сервіс повністю в онлайн. Так, ще понад 380 тисяч сімей зможуть отримати послугу єМалятко. 

Реєстрація місця проживання дитини від 14 років. Наразі ця послуга доступна лише у Києві та Харкові. Але поступово буде запущена по всій Україні.

За даними Мінцифри, порталом державних послуг «Дія користується понад мільйон українців. Тут доступні 27 державних послуг та інформація з шести реєстрів у особистому Електронному кабінеті громадянина.

Нагадаємо, Кабінет міністрів розширив сферу можливого застосування «Дії». В ній з'явиться ідентифікаційний код і довідка переселенця.

Фото: Мінцифри

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду