«Хочемо зробити суспільство резистентним до дезінформації»

«Хочемо зробити суспільство резистентним до дезінформації»

09:58,
2 Вересня 2022
2535

«Хочемо зробити суспільство резистентним до дезінформації»

09:58,
2 Вересня 2022
2535
«Хочемо зробити суспільство резистентним до дезінформації»
«Хочемо зробити суспільство резистентним до дезінформації»
Команда національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр» відсвяткувала першу річницю роботи, підбила підсумки зробленого та розповіла про плани на майбутнє.

Рік тому в Україні запрацював національний проєкт із медіаграмотності при Міністерстві культури та інформаційної політики «Фільтр». Він має на меті підвищити поінформованість суспільства про медіаграмотність та критичне мислення. За рік роботи команда «Фільтра», зокрема, видала книжку про медіаграмотність; організувала всеукраїнський урок на цю ж тему; провела конкурс для школярів «Репортер». Керівниця проєкту Валерія Ковтун розповіла про здобутки національного проєкту та плани на майбутнє під час святкування першої річниці «Фільтра».

Валерія Ковтун каже, що все почалося рік тому на Львівському медіафорумі. Тоді команда проєкту вперше презентувала його, показала сайт «Фільтра», розповіла про мету проєкту. «Потім у нас були зустрічі з медіаспільнотою. Ми пояснювали, що таке медіаграмотність і чому це важливо, — розповіла Валерія Ковтун. — Зараз ситуація змінилася: вже не ми йдемо до медійників, а вони приходять до нас і просять провести для них тренінги. Ми робили чимало, щоби поширювати медіаграмотність, втілювали для цього різні незвичні формати. Зокрема, влаштовували концерти».

Валерія Ковтун розповіла і про проведений флешмоб до міжнародного тижня медіаграмотності «Я фільтрую», про конкурс для школярів старших класів «Репортер», про співпрацю із Суспільним та іншими партнерськими організаціями, про виставку просто неба на тему медіаграмотності, про видану книжку для дітей й інші реалізовані проєкти. «Ми працюємо для того, щоби медіаграмотність викликала в людей позитивні асоціації, була для них чимось близьким, — розповіла Валерія. — Разом із Суспільним ми створили телепроєкт, у якому експерти говорили про те, як розвивати критичне мислення. З іншими партнерами ми запустили клуби медіаграмотності, покликані допомогти людям соціалізуватися. Ми планували розвивати цей проєкт, проте війна дещо змінила наші плани й проводити очні зустрічі зараз неможливо».  

За словами Валерії Ковтун, за перший рік роботи команда «Фільтра» також розробила спеціальний документ, де описала, чим займається «Фільтр». «Нам також удалося налагодити співпрацю з Міністерством освіти і науки. Зокрема, за кілька днів до повномасштабного вторгнення ми провели загальнонаціональний урок з медіаграмотності. Під час цього уроку на платформу Фільтра заходило до 100 тисяч користувачів. Вони користувалися матеріалами з медіаграмотності, які ми зібрали на своєму сайті, — розказала Валерія Ковтун. — Нещодавно ми запускали інтенсив із критичного мислення, на який зареєструвалося 600 людей. Це надзвичайно активна аудиторія. Ми бачимо, що зараз є великий запит на медіаграмотність, фактчекінг».

До річниці «Фільтра» його команда оновила сайт та презентувала його. «Ми додали на сайт інформацію про сам проєкт, бо її бракувало: про команду, про наші стратегічні функції, про те, що ми вже зробили, реалізовані проєкти, — розповіла Валерія Ковтун. — Ми кардинально змінили інтерактивну мапу ініціатив, розміщену в нас на сайті. Раніше ми публікували там інформацію про проєкти щодо медіаграмотності, які реалізуються в різних містах, а зараз публікуємо інформацію про регіональні видання, яким можна довіряти». Валерія каже, що на початку війни стало видно, як люди губляться в джерелах інформації в своєму регіоні. «Люди перепощували абсолютні фейки, не дивилися на офіційні джерела. Тому ми й створили мапу перевірених Фільтром” джерел. Додали туди як офіційні джерела, так і посилання на перевірені новинні сайти, — пояснила Валерія. — Ми будемо поширювати мапу, розповідати про неї більше. Це вирішує проблему з відфільтрованими ресурсами в кожному регіоні. Плануємо постійно доповнювати перелік цих джерел».

За словами Валерії, невдовзі «Фільтр» планує запустити англомовну версію сайту, щоби поширювати інформацію про власні проєкти на англомовну аудиторію. Також на сайті «Фільтра» тепер є окремий розділ «Репортер», де можна знайти інформацію про минулорічний конкурс, умови участі тощо.

У планах «Фільтра» — розробити глибинний курс із медіаграмотності для загальної аудиторії; запровадити екзамен з медіаграмотності; провести другий конкурс «Репортер». «Хочемо охопити більш віддалені аудиторії, яким тема медіаграмотності ще незрозуміла. Хочеться працювати з переміщеними українцями, які психологічно віддаляються від соціально-політичного життя України, хочемо повернути їх на порядок денний і робити ефективними бійцями в інформаційній війні, — додала Валерія Ковтун. —  У нас є певні проблеми, які потрібно вирішувати. Є те, що треба покращувати. Ми вчимося на своїх помилках й готові до роботи. Ми спілкуємося з іноземцями. Розповідаємо про нашу роботу й про те, яку інформаційну війну веде Росія проти України. Наша ціль зараз — виграти війну. Зокрема, інформаційну».

Заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко розповів, що завдяки команді «Фільтра» вдалося втілити багато актуальних та потрібних проєктів з медіаграмотності та критичного мислення. «Медіаграмотність — визначений міністром один із пріоритетів в роботі міністерства. Зараз це дуже актуальна тема, адже медіаграмотність формує навички критичного мислення, вчить захищатися від ворогів під час активної стадії воєнних дій», — сказав він.  

Директорка Директорату з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки Мінкульту Ганна Красноступ висловила сподівання, що в майбутньому команда «Фільтра» збільшиться й охопить регіони. «Сподіваюся, наші десанти будуть у всіх закладах освіти: від дитячих садочків до університетів. Хочу, щоби медіаграмотність була всюди. Ми лише масштабуватимемо нашу роботу в цьому напрямку. Коли медіаграмотність буде в серці кожного ми побудуємо нову країну», — сказала Ганна Красноступ.  

Фото: Максим Полищук

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду