В Україні проведуть перший національний тест з медіаграмотності

В Україні проведуть перший національний тест з медіаграмотності

16:40,
23 Жовтня 2022
5359

В Україні проведуть перший національний тест з медіаграмотності

16:40,
23 Жовтня 2022
5359
В Україні проведуть перший національний тест з медіаграмотності
В Україні проведуть перший національний тест з медіаграмотності
До участі у тесті запрошені всі українці. Завдання можна буде виконати лише один день, 27 жовтня, за посиланням, яке опублікують цього дня на сайті.

Кожен українець та кожна українка зможуть перевірити, наскільки добре вміють розпізнавати фейки та протистояти ворожій пропаганді. Такою є мета організаторів національного тесту з медіаграмотності. Акція пройде під час Глобального тижня медіаграмотності з ініціативи проєкту «Фільтр», Міністерства культури та інформаційної політики України спільно з програмою USAID «Мріємо та діємо» і проєктом «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», які виконуються IREX.

«У лютому 2022 року, незадовго до повномасштабної війни, "Фільтр" уже організовував національний урок медіаграмотності у партнерстві з МОН. Цей урок значно підвищив рівень зацікавленості темою медіаграмотності серед освітян України, а також залучив до онлайн-платформи "Фільтра" 100 тисяч вчителів. Сподіваємось, що національний тест з медіаграмотності користуватиметься таким же інтересом серед українців», — розповідає керівниця «Фільтра» Валерія Ковтун.

Як акцентував заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, однією з головних цілей цього тесту є об’єднання українців навколо теми медіаграмотності. «Нині, в час повномасштабної війни, кожен з нас так чи інакше веде інформаційну війну. І аби вести її ефективно, і водночас бути стійкими до інформаційних атак ворога, варто розвивати критичне мислення», — додав Шевченко.

«Інфо-медійна грамотність — одна з ключових компетенцій, яка сьогодні потрібна кожній людині, особливо коли триває повномасштабна війна, що включає в себе гібридну», — вважає директорка IREX в Україні Мехрі Дракман.

До участі у тесті запрошені всі українці. Завдання можна буде виконувати лише один день, 27 жовтня, за посиланням, яке опублікують цього ж дня на сайті. Платформа для проходження тесту буде відкрита тричі на день протягом 30 хвилин. Початок тесту — об 11:00, 15:00, 19:00. За умовами акції, кожен учасник гарантовано отримає сертифікат, а 30 учасників, які дадуть найбільшу кількість правильних відповідей за найкоротший час, отримають подарунки. Це планшети, павербанки, колонки, рюкзаки, худі тощо.

Національний тест з медіаграмотності — це частина заходів від «Фільтра», присвячених Глобальному тижню медіаграмотності, який відзначають у всьому світі 24-30 жовтня.

Нагадаємо, лише 30% школярів віком від 10 до 17 років мають у навчальній програмі уроки з медіаграмотності. Такі підсумки програми «Мріємо та діємо», яка мала на меті дослідити індекс взаємодії української молоді з інформацією. Як зазначили дослідники, деякі аспекти медіаграмотності все ж висвітлюються на курсах інформатики, однак це відбувається нерегулярно і несистемно.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тетяна
15:57 / 27.10.2022
Томашгородська гімназія 1
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду