Як комунікувати та викликати екстрені служби, коли немає мобільного зв’язку – рекомендації

Як комунікувати та викликати екстрені служби, коли немає мобільного зв’язку – рекомендації

11:58,
21 Березня 2022
3229

Як комунікувати та викликати екстрені служби, коли немає мобільного зв’язку – рекомендації

11:58,
21 Березня 2022
3229
Як комунікувати та викликати екстрені служби, коли немає мобільного зв’язку – рекомендації
Як комунікувати та викликати екстрені служби, коли немає мобільного зв’язку – рекомендації
Автори:
ДСНС та МОЗ пропонують альтернативні варіанти зв'язку.

ДСНС та МОЗ України поширили рекомендації, як абонентам комунікувати між собою та викликати екстрені служби, коли немає мобільного зв’язку.

Зокрема, за відсутності мобільних мереж задля здійснення екстрених викликів та зв’язку між абонентами є декілька альтернативних варіантів:

  • Основною альтернативою мобільному зв’язку є засоби стаціонарного дротового зв’язку (стаціонарні телефони);
  • Для виклику швидкої допомоги слід набирати номер 103;
  • Якщо немає доступу до стаціонарного телефону, але є доступ до інтернету, то можна підтримувати зв’язок за допомогою месенджерів Viber, WhatsApp, Telegram тощо;
  • У разі необхідності з медиками можна зв’язатися за допомогою чат-боту на сайті #МОЗ;
  • Використання мобільних телефонів як засобів радіозв’язку за прикладом рації. Для цього на смартфон необхідно встановити спеціальні месенджери, наприклад: Voxer Walkie Talkie, Walkie Talkie, Two Way: Walkie Talkie.

Варто врахувати, що в цьому випадку ваше спілкування не буде приватним. Але це може бути і перевагою: можливість бути на зв’язку одночасно з усіма учасниками діалогу. Частота обирається абонентами довільно.

  • За відсутності зв’язку та доступу до інтернету рекомендовано за можливості переміститися до будівель, які обладнано телефонним та/або радіозв’язком. Наприклад, до адміністративних будівель: органів місцевого самоврядування, відділень пошти, пожежно-рятувальних частин, відділів поліції тощо;
  • На випадок, якщо в кризовій ситуації ні у вас, ні у ваших близьких не буде жодних технічних засобів зв’язку, потрібно попередньо домовитися про місце та час зустрічі;
  • Якщо ви плануєте евакуацію в якесь конкретне місце, визначте точку та час збору й домовтеся про час, скільки будете чекати;
  • Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку із повним ім’ям дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Дітей шкільного віку варто попередити, як діяти в разі, якщо не буде зв’язку.

7 березня мобільні оператори «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell запустили національний роумінг в Україні. При зникненні зв’язку одного оператора абонент зможе вручну підключати зв'язок іншого оператора.

Також в Україні запрацював Національний портал допомоги населенню з контактами та інформацією для цивільних, яким потрібна допомога під час війни.

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона  відбивають наступ російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення. 

Головні новини про російське вторгнення за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду