Відповідальність за атаку на «Київстар» узяла на себе хакерська група з Росії

Відповідальність за атаку на «Київстар» узяла на себе хакерська група з Росії

12:39,
13 Грудня 2023
1792

Відповідальність за атаку на «Київстар» узяла на себе хакерська група з Росії

12:39,
13 Грудня 2023
1792
Відповідальність за атаку на «Київстар» узяла на себе хакерська група з Росії
Відповідальність за атаку на «Київстар» узяла на себе хакерська група з Росії
Автори:
Кіберзлочинці з угруповання «Солнцепьок» стверджують, що начебто заволоділи особистими даними клієнтів мобільного оператора. «Київстар» це спростовує.

Про свою причетність до кібератаки, що призвела до руйнування мережевої інфраструктури українського оператора зв’язку «Київстар», заявила група російських хакерів під назвою «Солнцепьок». Спочатку ця інформація з’явилась у російських ЗМІ, а згодом її підтвердили й у Службі безпеки України.

«Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності», — повідомили в СБУ.

У відомстві зазначили, що продовжують документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин росіян.

За повідомленнями у росЗМІ, «команда хакерів проникла в мережу оператора і міцно закріпилася там». Під час атаки начебто було знищено внутрішню мережеву інфраструктуру організації, яка забезпечує зв’язком не лише мільйони абонентів, а й ЗСУ.

Також пишуть, що хакерам дісталися особисті дані клієнтів компанії: ПІБ, паспортні дані та адреси. Йдеться про мільйони записів.

Крім того, нібито було знищено і бекапи — на доказ цього хакери надали скриншоти резервного копіювання взятого під контроль сервера.

Між тим, у «Київстарі» спростували інформацію про те, що хакери заволоділи особистими даними його абонентів. Там стверджують, що чутки про знищення його комп'ютерів і серверів — це фейк. 

Як повідомляють в СБУ, її кіберфахівці та спеціалісти «Київстару» у взаємодії з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі після хакерської атаки, що сталася 12 грудня 2023 року. За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

Наголошується, що цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки потребує часу.

Нагадаємо, 12 грудня в компанії «Київстар» заявили, що масштабний збій відбувся внаслідок потужної хакерської атаки. Абоненти в різних регіонах країни не можуть скористатися послугами зв’язку оператора, відправити повідомлення, скористатися мобільними сервісами. У цих умовах національний роумінг виявився також недоступним.

Через проблеми в роботі мобільного оператора «Київстар» деякі POS-термінали, банкомати й термінали самообслуговування «ПриватБанку» й інших банків також можуть працювати нестабільно або не мати зв’язку

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного з національних операторів мобільного зв’язку «Київстар». 

Фото: Shutterstock

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду