СтратКом ЗСУ знайшов новий спосіб протидії ворожим інформаційним атакам

СтратКом ЗСУ знайшов новий спосіб протидії ворожим інформаційним атакам

17:28,
10 Березня 2023
5629

СтратКом ЗСУ знайшов новий спосіб протидії ворожим інформаційним атакам

17:28,
10 Березня 2023
5629
СтратКом ЗСУ знайшов новий спосіб протидії ворожим інформаційним атакам
СтратКом ЗСУ знайшов новий спосіб протидії ворожим інформаційним атакам
Автори:
На мобільні українців почали приходити SMS з інструкціями, як підтримувати інформаційну гігієну.

На мобільні телефони українців стали надходити повідомлення з попередженням, що Росія активізує інформаційні атаки. В повідомленні пропонується подивитись прикріплене відео, у якому «прості правила гігієни, які дозволять протистояти ворогу».

У якості відправника SMS значиться StratComZSU, але в багатьох, хто отримав його, виникли підозри щодо того, чи не провокація це. 

«Детектор медіа» зв’язався із Управлінням стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ, де редакції підтвердили: ці повідомлення, дійсно, розсилає Стратком.

«Сьогодні більшість українців отримала першу SMS з базовими правилами інформаційної гігієни. В майбутньому повідомлення з відповідним інформуванням про актуальні інформаційні загрози будуть надходити від імені StratComZSU та AFUStratCom», — йдеться й у повідомленні на офіційній сторінці у Facebook Збройних сил України.

За словами головного спеціаліста Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ Тараса Дзюби в коментарі «Детектору медіа», як показав рік протистояння з ворогом на інформаційному фронті, новин в рамках телемарафону «Єдині новини», багаточисельних програм на телебаченні і радіо недостатньо для того, щоб говорити про очевидні успіхи України. «Велика кількість людей воліє черпати інформацію з Telegram-каналів, не дуже розбираючись, хто стоїть за тим чи іншим пабліком. Тож ми вирішили спробувати використати канал інформації, який охоплює велику кількість користувачів. І звертатися до них напряму», — розповів Тарас Дзюба. 

Управління страткомунікацій залучає до співпраці відомих фахівців та експертів в галузі інформаційної безпеки. Так, у першому повідомленні про те, як розпізнати ворожі інформаційні атаки та не стати їхньою жертвою, розповідає комунікаційниця, відеоблогерка Оксана Мороз. Багатьом вона відома ще і як авторка та ведуча радіо й телепрограм з інфогігієни, засновниця волонтерської ініціативи «Як не стати овочем».

«Детектор медіа» звернувся до Оксани Мороз з питанням, наскільки вона як експерт з комунікацій вважає перспективним саме такий спосіб боротьби з інформаційними загрозами Україні та українському суспільству.

«Українська аудиторія дуже фрагментована: є люди, які цікавляться інформаційною гігієною, знають якісь базові речі і підписані на відповідні ресурси. А є великий сегмент українців, які ніколи про це не чули,  не можуть розібратися, де брати правдиву інформацію.І яким чином ефективно до них достукатися — достеменно невідомо.  Тому зараз йде процес пошуку ефективних каналів спілкування з аудиторією щодо саме інформаційної гігієни та протидії ворогу на інформаційному фронті», — розповіла Оксана Мороз.

За її словами, така SMS-розсилка — одна зі спроб знайти такі канали.  Вдала вона чи ні — покаже час, вважає експерт. Звісно, тут можуть бути певні мінуси, пов’язані, з тим, як люди ставляться до SMS-повідомлень, за якими може стояти проблема спаму чи якихось ще неприємних речей. 

«Але я вважаю, що офіційні джерела — в даному випадку СтратКом ЗСУ — абсолютно справедливо мають право брендувати собою такі SMS-розсилки, щоб доносити до громадян відомості про інформаційні операції ворога і навчати їх тому, як цьому протидіяти», — переконана Мороз.

Якщо ця кампанія, говорить вона, буде правильно прокомунікована і люди впевняться, що мають справу з офіційним джерелом, а не продуктом чиїхось ворожих дій, то вона може бути цілком успішною. «Звісно, що на першу розсилку є різні реакції, і це нормально, але якраз ці реакції допоможуть наступну розсилку зробити більш ефективною», — вважає комунікаційниця.  

7 березня 2022 року мобільні оператори «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell запустили національний роумінг в Україні. При зникненні зв’язку одного оператора абонент зможе вручну підключати зв'язок іншого оператора. Безкоштовна послуга діє на період воєнного стану в Україні.

Водночас, ДСНС та МОЗ України поширили рекомендації, як абонентам комунікувати між собою та викликати екстрені служби, коли немає мобільного зв’язку.

Ілюстративне фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду