ms.detector.media
MediaSapiens
02.11.2021 17:25
Медіа пишуть про перекидання російської техніки до кордону України. Українська розвідка заперечує
Медіа пишуть про перекидання російської техніки до кордону України. Українська розвідка заперечує
Засновник проєкту InformNapalm зазначив, що концентрація російської техніки в районі Єльні скоріше може загрожувати Білорусі, ніж Україні.

Українські ЗМІ 1-2 листопада поширили новину, що Росія стягує свої війська та техніку до кордонів України. Цю інформацію публікували з посиланням на видання Politico та журналіста The New York Times Крістіана Тріберта, які оприлюднили знімки компанії з космічних технологій Maxar Technologies.

«Супутниковий знімок, зроблений сьогодні Maxar, показує розгортання сухопутних військ — зокрема танків, БТРів, самохідної артилерії — на полігоні на північ від Єльні, Росія», — написав Крістіан Тріберт у Twitter.

У Politico розповіли, що російські війська почали перекидати з постійних місць базування наприкінці вересня 2021 року. «Нові комерційні супутникові фотографії, зроблені 1 листопада, підтверджують нещодавні повідомлення про те, що Росія знову збирає війська та військову техніку на кордоні з Україною», — пише Politico.

MediaSapiens не вдалося знайти цих знімків на сайті Maxar Technologies, однак у Twitter компанія ретвітнула допис з фото Крістіана Тріберта.

Головне управління розвідки України 1 листопада 2021 року повідомило, що не фіксувало додаткового перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною.

«Найбільш ймовірно, що оприлюднені у ЗМІ та мережі інтернет факти нарощування угрупувань Збройних Сил Російської Федерації в українському напрямку є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій, та по суті є плановими заходами у рамках переміщення військ після завершення навчань», — повідомили в українській розвідці.

Засновник проєкту InformNapalm Роман Бурко, своєю чергою, звернув увагу, що відстань з Єльні до України більша, ніж до Білорусі. Він також закликав журналістів не панікувати та не поширювати статті з панічними заголовками.

«Раджу українським журналістам, перш ніж писати гучні заголовки, хоча б дивитись на мапу та банально вимірювати відстані. Концентрація російської техніки в районі Єльні скоріше може загрожувати Білорусі, ніж Україні. Для нападу на Україну у РФ є більш зручні місця вздовж українського кордону», — написав Бурко в Facebook.

Карти Google показують, що по дорозі від Єльні до українського кордону — понад 300 кілометрів, натомість до білоруського — трохи більше 100 кілометрів.

Нагадаємо, в соціальних мережах поширювали фейк, що Україна нібито кинула своїх військових на американській базі в Афганістані. Інша версія — українців нібито залишили США. ЗМІ писали про «12 українських військових». Голова МЗС Дмитро Кулеба спростував повідомлення, що 12 українців «кинули» в Кабулі. За його словами, зв’язок з українцями дипломати тримали від початку кризи; крім цих українців, на тій базі перебували сотні людей із різних держав; цим людям там не погрожували; а головне – вони не українські військовослужбовці в Афганістані.

Фото: скриншот, Крістіан Тріберт / Twitter 

ms.detector.media