У мережі поширюють фейк, що Україна кинула своїх військових в Афганістані

У мережі поширюють фейк, що Україна кинула своїх військових в Афганістані

11:32,
19 Серпня 2021
2200

У мережі поширюють фейк, що Україна кинула своїх військових в Афганістані

11:32,
19 Серпня 2021
2200
У мережі поширюють фейк, що Україна кинула своїх військових в Афганістані
У мережі поширюють фейк, що Україна кинула своїх військових в Афганістані
Автори:
ЗМІ писали про «12 українських військових», натомість у МЗС України кажуть про 12 громадян України, які були в Афганістані як приватні особи.

В соціальних мереж поширюють фейк, що Україна нібито кинула своїх військових на американській базі в Афганістані. Інша версія — українців нібито залишили США. Про це пише «Радіо Свобода».

Зранку 17 серпня соцмережами почало ширитися коротке відео, на якому чоловіки з автоматами, російською й українською мовами коментують ситуацію в Афганістані. Вони сидять на даху та розповідають про бунт у тюрмі, звільнення в’язнів, про прихід талібів тощо. Це відео почали поширювати як нібито приклад того, що «українців кинули».

Український військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець сказав, що це відео знімали в тюрмі Пул-е-Чархі на околиці Кабула. Він припустив, що чоловіки на відео контрактники американської приватної військової компанії. Машовець також зазначив, що відеосюжет «стали розганяти… по численних кремлівських інфопомийках і афілійованих із ними каналах».

Водночас ЗМІ почали писати про «12 українських військових», які перебувають на «американській базі в Кабулі». Натомість у Міністерстві закордонних справ України кажуть про 12 громадян України, які перебувають на військовій базі в Афганістані. Відомство наголошує, хоча ці люди й колишні військові, в Афганістані вони перебувають як приватні особи.

«Вони колишні військовослужбовці, але на базі у Кабулі перебувають як приватні особи за міжнародним контрактом з компанією, що є субконтрактором ООН. Тому прохання до ЗМІ і користувачів соцмереж не вестися на провокації і не розганяти дезу про "військовослужбовців". Хлопців вивеземо або ми, або компанії, за чиїм контрактом вони та інші іноземці працювали на базі. За будь-яким сценарієм ми надаватимемо повну підтримку», — підкреслив голова МЗС Дмитро Кулеба.

Він також спростував повідомлення, що 12 українців «кинули» в Кабулі. За словами Кулеби, зв’язок з українцями дипломати тримають від початку кризи; крім цих українців, на тій базі перебувають сотні людей з різних держав; цим людям там не погрожують; а головне – вони не українські військовослужбовці в Афганістані.

Компанія Facebook повідомила, що видалятиме зі своїх платформ контент, який популяризує екстремістське угруповання «Талібан», оскільки вважає цю групу терористичною організацією. Водночас кілька урядових установ США, які працювали в Афганістані, видаляють зі своїх сайтів статті та фотографії, побоюючись помсти екстремістського угрупування «Талібан» афганському мирному населенню через співпрацю з американцями. 

Фото: Міноборони

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду