Медичний журнал Lancet назвав жінок «тілами з вагіною». Чому це дискримінація та сексизм?

Медичний журнал Lancet назвав жінок «тілами з вагіною». Чому це дискримінація та сексизм?

16:53,
29 Вересня 2021
3199

Медичний журнал Lancet назвав жінок «тілами з вагіною». Чому це дискримінація та сексизм?

16:53,
29 Вересня 2021
3199
Медичний журнал Lancet назвав жінок «тілами з вагіною». Чому це дискримінація та сексизм?
Медичний журнал Lancet назвав жінок «тілами з вагіною». Чому це дискримінація та сексизм?
Автори:
Головна редакторка сайту кампанії проти сексизму в медіа й політиці «Повага» відкинула пояснення, що словосполучення могли використати, щоб уникнути дискримінації небінарних осіб та трансгендерів.

Медичний журнал The Lancet на обкладинці останнього випуску використав словосполучення «тіло з вагіною» замість слова «жінка».

«Історично, анатомії та фізіології тіл з вагінами не приділяли достатньо уваги», — написали на обкладинці. Це посилання на статтю «Periods on display» про виставку в Музеї вагіни в Лондоні. Автор матеріалу чотири рази використовує слово «жінка» та один раз вживає словосполучення «тіла з вагінами», передає видання The Telegraph.

Ця обкладинка викликала хвилю критики: вчені скасували свої підписки на Lancet та подали у відставку як рецензенти; лікарі назвали словосполучення «знелюднювальним»; активісти сказали, що це словосполучення «не допомагає» для більш широкої дискусії про інклюзивність.

Головна редакторка сайту кампанії проти сексизму в медіа й політиці «Повага» Вікторія Кобиляцька сказала MediaSapiens, що використання словосполучення «тіло з вагіною» звучить не просто провокативно — це знецінює жінок, обмежує, зводить їхню сутність лише до тілесності.

«Тут дуже цікавий випадок. Зазвичай, коли виникають сумніви, чи вдався хтось до сексизму, вживаючи те чи інше словосполучення, треба відразу застосовувати “правило дзеркала”. Якщо так написали про жінок, отже буде цілком природньо аналогічно висловлюватися і про чоловіків. Коли чоловіки на 8 березня починають вітати “жіночок”, то навряд чи їм сподобається, якщо їх у відповідь назвуть “чоловічками”. Тут схожа ситуація. Чи траплялося раніше, щоб The Lancet писав про чоловіків, як про “тіла з пенісами”?  Здається, ні, бо інакше це вже б помітили й так само жваво обговорювали», — пояснила вона.

Раніше журналістка Сара Ґрем, яка займається питаннями громадського здоров’я, сказала, що словосполучення могли використати, щоб уникнути дискримінації небінарних осіб та трансгендерів. Однак, на її думку, «тіло з вагіною» не стосуються ані жінок, ані трансгендерів, ані небінарних осіб. 

Вікторія Кобиляцька також вважає непереконливим пояснення про нібито уникнення дискримінації. «Нелогічно виходить — не можна не дискримінувати, використовуючи при цьому дискримінаційну лексику, на кого б вона не була спрямована. Тоді це вже історія про те, що добрими намірами вимощена дорога в пекло, — пояснила вона.Може так говорять між собою працівники десь у морзі, але якщо мова йде про відомий журнал (навіть медичний), то це неприйнятно».

Нагадаємо, перший у світі Музей вагіни в Лондоні, який працював з 2019 року, закривається через проблеми з орендою й переходить в онлайн. 24 вересня 2021 року сплив термін оренди і група компаній LabTech, які здавали музею приміщення, відмовились його продовжувати. Попри підтримку місцевої влади, творцям музею не вдалось знайти інше приміщення. Поки музей не підшукає собі нову будівлю, він працюватимуть онлайн.

Які міфи про гендерну рівність поширюють українські політики й публічні люди читайте в матеріалі MediaSapiens.

Фото: The Lancet, УП

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду