«Талібанізація гендерних ролей». В Пакистані розгорівся скандал через нові сексистські підручники для 5 класу (ФОТО)

«Талібанізація гендерних ролей». В Пакистані розгорівся скандал через нові сексистські підручники для 5 класу (ФОТО)

15:25,
2 Жовтня 2021
4599

«Талібанізація гендерних ролей». В Пакистані розгорівся скандал через нові сексистські підручники для 5 класу (ФОТО)

15:25,
2 Жовтня 2021
4599
«Талібанізація гендерних ролей». В Пакистані розгорівся скандал через нові сексистські підручники для 5 класу (ФОТО)
«Талібанізація гендерних ролей». В Пакистані розгорівся скандал через нові сексистські підручники для 5 класу (ФОТО)
Критики стверджують, що у підручниках багато гендерних стереотипів: жінка представлена або в побуті, або в соціальних професіях, в той час як чоловіки здебільшого представлені як пілоти, політики, юристи та ін.

У шкільних підручних, виданих цьогоріч за новою освітньою програмою уряду Пакистану, критики знайшли утвердження гендерних стереотипів. Про це пише Vice.

Нову програму ввели в серпні. Її створили з метою покінчити з «апартеїдом освіти» в приватних та державних школах країни. Ці підручники для початкової школи призначені для навчання 19 мільйонів дітей у Пакистані.

Однак підручники розкритикували за обмежену представленість жінок, яка підсилює застарілі гендерні стереотипи. На фотографіях з підручників можна побачити, як хлопці грають у спортивні ігри, а дівчата прибирають. Інші відзначили, мовляв, як іронічно, що жінки зображені на підлозі у хіджабах, а чоловіки виглядають дуже західно. 

«Єдина національна навчальна програма має подвійні стандарти: жінки зображені на підлозі з хіджабами, чоловіків прикрашає західне вбрання, вони сидять на сучасному дивані. Смішно, що тим, хто читає лекції жінкам про те, якої культури слід дотримуватися, здається непомітними, що чоловіки явно слідують західній культурі», – написала користувачка твіттер.

Освітянин Абдула Хамід Найяр нову навчальну програму розглядає як вторгнення талібанізації гендерних ролей у систему освіти. 

«Люди, які розробили ці підручники, намагаються торгувати менталітетом талібів щодо придушення жінок та утримання їх у обмеженому режимі… Навіть у попередніх підручниках жінки зображувалися як важливі економічні суб’єкти. Тут цього немає. Де ті жінки, які обробляють землю, які виконують функції продавчинь, підприємниць, солдаток і поліцейських? Де їх представництво?», – сказав Найяр.

Директора Національної ради з навчальних планів Маріам Чутай, яка дотична до розробки нової програми, вважає критику підручника вибірковою та несправедливою. З її поглядами також погодилось чимало користувачів соцмереж.

«Це єдиний підручник з англійської мови національної навчальної програми 5 класу. Подивіться! Як зобразили жінок в сильних ролях. Наші жінки, наша гордість», – написав користувач твіттер.

VICE проаналізував гендерну репрезентацію в ілюстраціях та фотографіях у 27 підручниках початкового рівня з семи предметів: математики, англійська мова, загальні знання, загальні науки, суспільствознавство, ісламознавство та урду.

Вони виявили, що із загальної кількості 4009 персонажів 37% були жінками, а 63% – чоловіками. 

Із загалом 1680 жінок та дівчат 12% представлені у побуті, тоді як 88% – в публічних місцях. Однак більшість цих публічних місць – це стереотипно «жіночі» професії: студентки, викладачки, соціальні робітниці.

Лише 2% з 1680 жінок зображені в нетрадиційних ролях або стереотипно «чоловічих» професіях – вчені, юристки, пілотки, та політикині. Більшість «потужних» позицій демонстрували чоловіки.

А з загалом 2829 чоловічих персонажів лише 8% представлені в ролі домогосподарів.

Загалом щодо нової системи в Пакистані досі точаться суперечки. Критики дорікають, що про недоречність гендерних стереотипів у підручниках вони говорять з 90-их років.

Міністр однієї з провінцій (в якій проживає близько 7,5 мільйонів дітей) Сінд Сієд Насір Хусейн Шах вважає, що відмова від нової програми провінційного уряду частково пов'язана з останніми суперечками щодо гендерних стереотипів. Не всі остаточно приймають нові підручники й серед чиновників.

Нагадаємо, що наприкінці серпня в медіа та соцмережах зчинився скандал: опублікували уривки з книжки «Щоб у 16 не було запізно» Марини Ланге, які закуповують бюджетним коштом для бібліотек. У них можна побачити гендерні стереотипи, які, здавалося, сучасна Україна вже мала б залишити в минулому.

Загалом мали закупити 459 примірників книжки, однак у відповідь на критику Міністерство культури та інформаційної політики відмовилося від цього наміру. 

Фото: Rimal Farrukh

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду