«Дорогі берегині!»: кожен другий голова ОДА привітав жінок із 8 березня по-сексистськи — моніторинг

«Дорогі берегині!»: кожен другий голова ОДА привітав жінок із 8 березня по-сексистськи — моніторинг

18:16,
24 Березня 2021
2781

«Дорогі берегині!»: кожен другий голова ОДА привітав жінок із 8 березня по-сексистськи — моніторинг

18:16,
24 Березня 2021
2781
«Дорогі берегині!»: кожен другий голова ОДА привітав жінок із 8 березня по-сексистськи — моніторинг
«Дорогі берегині!»: кожен другий голова ОДА привітав жінок із 8 березня по-сексистськи — моніторинг
І лише один згадав про рівну оплату праці для жінок і чоловіків.

40% голів обласних державних адміністрацій у привітальних дописах із нагоди 8 березня вдались до сексизму. Зокрема чиновники використовували стереотипи при «справжню жіночність», «жінку-берегиню» та стверджували, що головна функція жінки в суспільстві — надихати чоловіків. Про захист прав жінок, який є головним змістом Міжнародного жіночого дня, згадали лише четверо керівників ОДА. Про це йдеться в дослідженні «Детектора медіа» та Інституту масової інформації.

Дослідження охопило 328 фейсбук-сторінок політиків, державних службовців, посадовців місцевого самоврядування, публічних експертів, журналістів та лідерів думок. Аналізували дописи, пов’язані із Міжнародним жіночим днем, опубліковані 8 березня, а також 5 березня, оскільки частина чиновників вітала жінок наперед в останній робочий день перед святом.

«Милі, дорогі, чарівні», — звертається до жінок голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков. Його допис присвячений жінкам, які «щодня рятують здоров’я і життя наших близьких і рідних», — медикам. Хоча життя людей рятують і лікарі-чоловіки, а привітати медиків можна було в інший день.

«Дорогі берегині!» — читаємо у привітанні голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького, який не відмовляє жінкам у праві мати самостійні цілі й досягнення, але нагадує, що вони мають «бути відмінними господарками, люблячими мамами, турботливими дружинами» та окреслює очікування, яким жінка має відповідати в чоловічому світі: «Ділова, сильна і водночас ніжна та вишукана жінка — це вже символ епохи». І велить жінкам «сяяти, дивувати і надихати».

Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко видав цілий набір стереотипів про жіночність і силу, що надихає чоловіків. Другорядну роль у суспільстві — «надихати» чоловіків — виділяє жінкам і голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко. Його миколаївський колега Віталій Кім наказує жінкам бути красивими, а полтавський Олег Синєгубов стверджує, що «чоловіки стають кращими поруч із жінками», а жінки — «уособлення кохання».

Голова Сумської ОДА вітає зі святом «чарівних» жінок. Для херсонського губернатора Сергія Козиря жінка — «символ добра, любові, тепла та сімейного затишку». Дніпровський губернатор Валентин Резниченко запевнив, що жінки мають бути джерелом упевненості для чоловіків.

Особливо відзначився з-поміж губернаторів-сексистів Сергій Гамалій із Хмельницького. Він написав аж три дописи, в кожному з яких вдався до сексизму і другорядну роль жінки.

Позитивних прикладів дещо менше. Анна Коваленко, яка очолює Чернігівську облдержадміністрацію, написала, що 8 березня для неї — «черговий привід привернути увагу до боротьби жінок за право бути рівними учасницями громадського, політичного та суспільного життя». У цьому ж дусі витримане привітання голови Донецької ОДА Павла Кириленка. Його львівський колега Максим Козицький зробив своє привітання якомога нейтральнішим, а чернівецький Сергій Осачук поставив на перше місце права жінки і навіть згадав про рівну оплату праці, але все одно висловив «любов і захоплення».

Посадовці органів місцевого самоврядування також вдавалися до сексизму і позиціонуванні жінки як другорядної. Політики та чиновники становили меншість у вибірці моніторингу, однак більшість прикладів сексизму, об’єктивації, приниження ролі жінок у суспільстві та переведення стрілок із прав жінок на «весну і тюльпани» забезпечили саме вони. Інші лідери думок — активісти, журналісти, лікарі, митці, священики — висловлювались у середньому значно адекватніше. Більше про те, яким бачили 8 березня лідери суспільних думок читайте в моніторингу ІМІ та «ДМ».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду