#MeToo в університеті Карпенка-Карого. Що сталося і що буде далі

#MeToo в університеті Карпенка-Карого. Що сталося і що буде далі

10:00,
11 Серпня 2021
4213

#MeToo в університеті Карпенка-Карого. Що сталося і що буде далі

10:00,
11 Серпня 2021
4213
#MeToo в університеті Карпенка-Карого. Що сталося і що буде далі
#MeToo в університеті Карпенка-Карого. Що сталося і що буде далі
Актора-викладача Володимира Талашка звинуватили в сексуальних домаганнях до студенток і абітурієнток. Керівництво каже, що вже «була розроблена акція з розробки проєкту щодо створення робочої групи зі з’ясування обставин». Тим часом інші постраждалі розповідають свої історії — поки що лише в соцмережах.

Кіноактора та викладача Київського національного університету імені Карпенка-Карого Володимира Талашка звинуватили у домаганнях. Історії колишніх студенток та абітурієнток, які розповіли про домагання викладача, опублікував сценарист та кінокритик Богдан Панкрухін.

Панкрухін розповів, що звернув увагу на тему харасменту в «творчій сфері» після виходу статті про п'єсу «Бути майстром» Катерини Пенькової. Автобіографічна п’єса Пенькової розповідає про домагання українського артиста та завідувача кафедри розмовного жанру Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв Давида Бабаєва, який помер у 2019 році. За сюжетом, на початку нульових дівчина вступає до Київського естрадно-циркового училища. Викладач замикає головну героїню в кабінеті й примушує до орального сексу.

«Я б, швидше за все, обійшов цю тему стороною, якщо б не був батьком маленької доньки, яка колись подорослішає і змушена буде зіткнутися з реальним світом, де відбуваються речі, які були описані в п'єсі "Бути майстром". Мені, як батькові майбутнього підлітка, дуже страшно, що одного разу моя дочка може зустрітися з яким-небудь "гуру" мистецтва і її захочуть травмувати тільки тому, що вона довірилася не тій людині», — пояснив сценарист.

Панкрухін дізнався, що художній керівник акторського курсу, старший викладач кафедри акторського мистецтва та режисури драми Київського інституту театрального мистецтва Олег Замятін «дозволив собі на парі акторської майстерності поцілувати першокурсницю взасос, щоб показати їй, як вона повинна "зіграти" сцену». Кинув заклик в інстаграмі й почав збирати історії про домагання в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого та інших театральних вишах.

«Люди у величезній кількості почали писати мені, що Талашко постійно дозволяє собі домагатися не тільки до студенток, а й до абітурієнток, які закінчили школу і прийшли вступати. Робить він це вже протягом більше 20 років і працює практично за однією схемою», — пише Панкрухін. 

Хто такий Володимир Талашко?

Володимир Талашко – радянський та український актор і режисер. Йому 75 років. Народився він 1946 року в Ковелі Волинської області. Має звання народного артиста України та є членом Національної спілки кінематографістів.

Був випускником тоді ще Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого – вишу, до якого згодом повернувся як художній керівник у дикторів-тележурналістів і доцент кафедри режисури телебачення.

У його творчому доробку понад пів сотні фільмів, найвідоміші з яких — «У бій ідуть тільки старі», «Як гартувалась сталь», «Ми звинувачуємо», «Юркові світанки», «Ленін у вогненному кільці», «Роксолана», «Один у полі воїн».

У чому його звинувачують?

Богдан Панкрухін опублікував історії двох жінок, які розповіли про домагання, – акторок Юлії Бірзул та Вікторії Муштей. Обидвом Талашко обіцяв сприяння у вступі, коли вони були ще підлітками. Вони розповідають, що Талашко запрошував їх до себе додому, а потім починав цілувати та схиляти до сексу. Обидвом дівчатам удалося припинити домагання. 

Після публікації цих історій більше дівчат почали писати Панкрухіну та розповідати про домагання. Вони казали, що Талашко просив їх закусити губу та підняти ногу, оголитися, чіплявся, роздягав, цілував, брав за талію, запрошував до себе додому або пропонував підвезти на машині. Богдан Панкрухін також отримав свідчення, що «залицяння» до абітурієнток не припинились дотепер.

Окрім колишніх студенток та абітурієнток, про домагання Талашка розповіла журналістка «Громадського радіо» Ірина Сампан. «Переді мною сидить народний артист Володимир Талашко. Всі знають його за роллю у фільмі Бикова "В бой идут одни старики". Це був 2018 рік. Після цього інтерв'ю він запросить мене додому показати свої фотографії зі зйомок "для інтерв'ю", нагороди, потім наллє якоїсь наливки і почне домагатися. За декілька хвилин я вилечу з його квартири, закрию рота і ніколи нікому про це не скажу. Ну, я так думала», — розповіла журналістка.

Ведуча Яніна Соколова, випускниця університету Карпенко-Карого, додала, що теж стикалася з харасментом під час навчання, однак прізвище викладача не уточнила. «Талашко такий там не один. Коли я вступала до вишу, один із педагогів мав і до мене схожі спроби, які відбувалися під дією на нього оковитої. Так, педагоги у виші періодично п‘ють і на індивідуальних заняттях проявляють свою хтивість, знаючи, що жінки мовчатимуть. Бо хто вони народні, а хто ці, інагородні. Я категорично давала відворот метрам, але пам‘ять це тримає. І накладає відбиток на подальше життя», — написала вона.

Її слова підтвердила режисерка Ірина Цілик, яка теж навчалася в університеті Карпенко-Карого: «Якщо говорити конкретно про цього актора й педагога, то я подібні історії про нього чула ще двадцять років тому, коли вчилася на кінофакультеті. Але всі ці розмови залишалися в полі чуток і непроговорених вголос претензій».

Акторка Анастасія Вергелес сказала, що спроби скаржитися на Талашка все ж були. «Ми з одногрупницями вирішили піти в деканат і написати на нього заяву, аби його замінили! Ми про все розповіли, написали заяву і нам пояснили, що ми не перші, і не останні, що ця заява нікуди не дійде, тому що у нього є "криша" і що нам треба буде або змиритися, або шукати інші рішення, але Володимир Талашко залишиться нашим майстром», — написала вона.

 Що каже Володимир Талашко?

Володимир Талашко не відповідає ані на телефонні дзвінки «Детектора медіа», ані на прохання прокоментувати ситуацію письмово.

Водночас журналістам «1+1» він розповів: «Роздягав-цілував – такого не було. Нічого, крім приймальних іспитів-консультацій, не було, ніякого спілкування інтимного не було». Та додав, що не знає, чому різні дівчата почали його звинувачувати.

Журналістка каналу «Настоящее время» Ірина Ромалійська розповіла, що Талашко в розмові з нею заперечив звинувачення. За словами журналістки, звинувачення він називає фейком та вважає, що його намагаються обмовити. Ромалійська також додала, що на прохання прокоментувати слова дівчат, що він пропонував їм роздягатися та цілував усупереч їхнім бажанням, Талашко відповів: «Я тепер, якщо буду це робити, то лише зі свідками».

Як відреагувало Міністерство культури та інформаційної політики?

У міністерстві 9 серпня повідомили, що стривожені ситуацією, яка склалася в університеті Карпенка-Карого. Міністр Олександр Ткаченко написав, що відомство ініціює розслідування. 

«Ми ініціюємо службове розслідування, щоб провести перевірку усіх наведених студентами і випускниками фактів. Подібна поведінка є неприпустимою. Паралельно організуємо можливість для анонімного збору інформації щодо випадків харасменту в мистецькій сфері. Реагуватимемо обов’язково: від службових розслідувань до притягнення до відповідальності», — написав він.

Голова Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти Галина Григоренко закликала висловлюватись та оприлюднювати випадки сексуальних домагань в мистецькій сфері. «Це неприпустимо ні за яких обставин… Цілком свідома того, що пости в мережі неможливо використати в юридичній площині. Але публічна дискусія та як мінімум службове розслідування це те, що ми мусимо ініціювати», — заявила вона 9 серпня.

Григоренко також розповіла, що разом із Мінкультом агенція розробить інструменти анонімного збору інформації щодо випадків харасменту в мистецькій сфері. Відомство вже попросило Панкрухіна скоординувати людей, щоб вони почали писати скарги.

В агенції пояснили, що матеріали з фейсбука не є юридичною підставою для початку розслідування. Станом на 10 травня установа ще не отримала жодного офіційного звернення.

Водночас Григоренко уточнила, що розслідування проводить не Мінкульт, а сам університет імені Карпенка Карого, який має академічну та управлінську автономію. «Не зважаючи на те, що юридично ні МКІП, ні Держмистецтв не уповноважені проводити подібні перевірки щодо викладачів вищих навчальних закладів, ми тримаємо ситуацію на контролі і про результати розслідування обов'язково повідомимо», — сказала вона.

Натомість Богдан Панкрухін написав, що до нього звернулись із Міністерства культури з проханням до всіх, хто постраждав від домагань Талашка, писати письмові заяви до міністерства. 

Що робитиме університет ім. Карпенка-Карого?

Виконувачка обов'язків ректора університету Карпенка-Карого, проректорка з наукової роботи, докторка мистецтвознавства, професорка Галина Миленька підтвердила «Детектору медіа», що університет збирає робочу групу, яка з’ясовуватиме обставини кейсу Талашка. Водночас вона наполягає, що це не розслідування, оскільки університет — «не правоохоронний орган».

«Перші кроки зроблені. 9 серпня була розроблена акція по розробці проєкту щодо створення робочої групи по з’ясуванню обставин по дописах, які з’явилися в фейсбуку, — розповіла вона. — Цей наказ, напевно, буде підписаний сьогодні. Будемо з’ясовувати обставини. Це дуже важко з’ясувати, коли немає ані фактів, ані доказової бази – є просто слово людини, яку звинувачують, і є слово тих, хто звинувачує».

До складу комісії увійдуть виконувачка обов’язків ректора, усі проректори, усі завідувачі кафедр, юридична служба університету, представники студентської громади та студентського самоврядування. Ця група перевірятиме інформацію лише щодо Володимира Талашка й розглядатиме лише дві історії, опубліковані Богданом Панкрухіним. Інших, мовляв, не отримували.

«У мене дуже багато професійних функціональних обов’язків, — пояснила Миленька. — Те, що помічник знайшов, він відслідковує це дуже ретельно і мені надає. На сьогодні це дві людини. Якщо знайдуться інші, то, зрозуміло, ми будемо розглядати всі звинувачення. Але все ж таки хочеться, щоб це були письмові заяви, бо все це розчиниться в інформаційному просторі дуже швидко», – уточнила Миленька.

Зараз, за її словами, Талашко в офіційній відпустці. «З 1 вересня пан Талашко буде відсторонений від студентської аудиторії на час з’ясування обставин», — уточнила вона.

За словами Галини Миленької, керівництво університету не знало про домагання Талашка до студенток і абітурієнток. «Талашко 43 роки працює в університеті. За ці роки жодного – ані письмового, ані усного – запиту не було. Ми опитали працівників деканату, вони категорично відкидають, що до них начебто хтось звертався. Керівництво інституту екранних мистецтв, де працює цей викладач, так само почуло від мене, що є така ситуація», — розповіла вона. Тепер керівництво готове приймати такі звернення від студентів, у тому числі анонімні.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
LUPUS
15:30 / 11.08.2021
Сексуальним мародерство цей народний займається давно. Особисто знаю студентку, яка побувала в брудних лапах років, але втекла 10 тому назад.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду