Переслідування й домагання в інтернеті трапляються вже частіше, ніж у реалі

00:00,
8 Квітня 2011
3672

Переслідування й домагання в інтернеті трапляються вже частіше, ніж у реалі

00:00,
8 Квітня 2011
3672
Переслідування й домагання в інтернеті трапляються вже частіше, ніж у реалі
40% постраждалих – чоловіки. Жінки найбільше бояться зґвалтування і погроз на адресу дітей, чоловіки – що їм попсують репутацію.

Кількість людей, що стали жертвами переслідування чи сексуального домагання в інтернеті, вже більша, ніж у реальному житті, повідомляє The Guardian, посилаючись на дослідження організації Echo (Electronic Communication Harassment Observation, «Спостереження за домаганнями в електронних комунікаціях») при Бедфордському університеті. Науковці дослідили історії 250 жертв переслідування та домагання у соціальних мережах, через електронну пошту та мобільні телефони.

 

Як виявили автори дослідження, між переслідуваннями/домаганнями у віртуальному просторі та в реалі є велика різниця: більшість агресорів в інтернеті – абсолютно незнайомі люди чи випадкові знайомі, тоді як у реалі пальму першості тримають колишні партнери. Близько 60% жертв кібер-переслідування – жінки, тоді як у реалі вони становлять значно більший відсоток. Близько 37% чоловіків зазнають переслідування незнайомців, тоді як для жінок цей показник становить 23%.

 

Більшість жертв – віком 20-39 років, хоча серед них є люди у віці від 14 до 74 років. Загалом 20% від загальної кількості жертв постраждали в соцмережах, 16% - у коментарях до блогів, і лише 4% - на сайтах знайомств. За словами підлітків, найчастіше домагання чи переслідування відбувалося в соціальних мережах.

 

За словами співавтора дослідження, доктора Емми Шорт, третина постраждалих мають зафіксовані медиками психологічні травми. «Були погрози вбивства, - розповідає вона. – Агресори створювали враження, що вони знають, де мешкає жертва, і погрожували дістатись до її оселі. Часто трапляється загроза втрати репутації, коли людей звинувачують у тому, чого вони не вчиняли. Я говорила з учителем, якого в онлайн-чатах переслідувала якась людина, стверджуючи, що зустрічалася з ним на сайті з дитячим порно. Це тривало кілька років, і він так і не зясував, хто це був і навіщо це робилося». Іншу жертву закидали натуралістичними зображеннями зґвалтувань. Часто неможливо зрозуміти мотиви та цілі переслідувачів, і це спричиняє ще більший стрес. Жінки, за словами Емми Шорт, найбільше бояться зґвалтування й насильства загалом; також на них дуже діють погрози на адресу дітей та інших членів родини. Чоловіки найбільше побоюються, що їхній репутації буде завдано шкоди.

 

Психологія переслідування та сексуального домагання у віртуальному просторі поки що недостатньо вивчена, на відміну від аналогічних явищ у реальному житті. Правозахисники вважають, що поліції бракує знань і вмінь для адекватного розслідування подібних злочинів, до того ж, часто слідчі органи та правосуддя недооцінюють серйозність онлайн-переслідувань.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду