Де знайти перевірену інформацію про події в Білорусі

Де знайти перевірену інформацію про події в Білорусі

16:55,
14 Серпня 2020
6351

Де знайти перевірену інформацію про події в Білорусі

16:55,
14 Серпня 2020
6351
Де знайти перевірену інформацію про події в Білорусі
Де знайти перевірену інформацію про події в Білорусі
Список якісних білоруських джерел підготовлений з допомогою шведського інституту FOJO і білоруського проєкту Меdikritika.by

TUT.BY — найбільший інформаційний портал Білорусі, який охоплює 67% усіх інтернет-користувачів Білорусі. Кожен день його сторінки відвідує понад 2 мільйони користувачів, які переглядають щодня майже 12 мільйонів сторінок. Щомісяця на порталі проглядається більше 100 мільйонів сторінок. На порталі працює професійна команда, яка подає інформацію з дотриманням усіх журналістських стандартів. Завдяки цьому портал незмінно виявляється в лідерах моніторингу стандартів інформаційної журналістики MediaIQ.

БелаПАН — найстаріше інформаційне агентство Білорусі, створене в 1991 році. Виробляє новини білоруською, російською та англійською мовами в режимі реального часу. Має репутацію незалежного, достовірного та оперативного джерела інформації. Повідомлення БелаПАН публікують найбільші видання Білорусі, цитують багато світових радіостанцій і телекомпаній.

Naviny.by — «Білоруські новини» — перша білоруська інтернет-газета, проект інформаційної компанії БелаПАН. Розповідають про найважливіші події в країні і світі. Охоплення білоруської аудиторії — 8,29%.

Onliner.by — один з найпопулярніших білоруських ресурсів, який спочатку розміщував інформацію про цифрову техніку, має також каталоги різної техніки, форум. Але вже кілька років портал займає фактично друге місце після TUT.BY в інформаційному полі. Охоплення білоруської аудиторії — більше 24%. Кожен день новини тут читає 1 мільйон 400 тисяч осіб. Щомісяця проглядається 40 мільйонів сторінок. 

Euroradio — незалежна радіостанція і мультимедійний портал, основна мова мовлення і текстів — білоруська, але існує російськомовна версія сайту. Мовлення ведеться з Варшави, журналісти працюють у Мінську, є акредитований кореспондентський пункт. Висвітлює суспільно-політичні події, культуру. Щомісячне охоплення читачів і слухачів — близько 3 мільйонів осіб.

«Наша Нiва» — легендарна перша білоруська газета «Наша Ніва» була заснована в 1906 році і відроджена в 1991-му. Зараз виходить тільки в електронному вигляді. Видання підтримує білоруську національну культуру і мову. Є розділ російською мовою. Першими з білоруських медіа ввели платну підписку. Видають також щомісячний друкований журнал «Гiстория» і два друкованих журнали для дітей білоруською мовою. Лідер по аудиторії в білоруськомовному сегменті інтернету. Працює телеграм-канал.

«Салiдарнасць» — медіа засновано у 2006 році. Колись це була друкована газета, тепер — сайт. Видання не має фізичної редакції, відстежує ключові політичні, економічні та суспільні події в Білорусі та світі, славиться своєю публіцистикою. 

CityDog.by — міський журнал (про Мінськ), з'явився у 2012 році. Приділяє багато уваги проблемам міста і городян, соціальних тем, разом з городянами був змушений вникати в політику. У сайту більше мільйона унікальних відвідувачів у місяць.

Svaboda.org — білоруська редакція «Радіо Свободи»

Reform.by — «Реформация» — медіапроєкт Федора Павлюченка і групи однодумців про реформи і зміни в Білорусі. Проєкт «Реформація» було створено як майданчик для обговорення реформ у Білорусі у 2016 році. 

KyKy.org — позиціонує себе як «розумний лайфстайл-журнал». Місія — створювати майданчик для активних людей, для яких цікавитися світом і мислити критично — стиль життя. Лайфстайл прогресивного людини — це не тільки мода, серіали і бари (хоча без них, погодьтеся, було б нудніше!). Це освіта, національна ідентичність, фінансова грамотність, відмова від дискримінації та навіть політичні погляди. KyKy існує з 2010 року.

The Village.by — міський сайт Мінська, розповідає місцеві новини. 

Mediakritika.by — портал «Медиакритика» про тренди і події в медіа в країні і світі. Створено у 2012 році. Аналог українського «Дектектора медіа».

«Белсат» — білоруський телеканал, що мовить з Польщі. Єдиний незалежний телеканал у країні. Журналісти телеканалу працюють у Білорусі і постійно знаходяться в епіцентрі подій. Телеканал не має акредитації в країні. Журналісти перебувають на «нелегальному становищі».

БАЖ — Білоруська асоціація журналістів, яка у вересні 2020 року відзначатиме своє 25-річчя. Єдина асоціація, яка захищає права незалежних журналістів і медіа, обстоює свободу слова. Веде моніторинг порушень прав журналістів та ЗМІ. Найоперативніші і точні відомості про затриманих білоруських та іноземних журналістів. Сайт baj.by заблокований на території Білорусі. Працює телеграм-канал.

Фото: Белсат

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду