У Держспецзв’язку порадили, як дізнаватись новини, якщо не працює ефірне мовлення

У Держспецзв’язку порадили, як дізнаватись новини, якщо не працює ефірне мовлення

13:36,
24 Листопада 2022
2735

У Держспецзв’язку порадили, як дізнаватись новини, якщо не працює ефірне мовлення

13:36,
24 Листопада 2022
2735
У Держспецзв’язку порадили, як дізнаватись новини, якщо не працює ефірне мовлення
У Держспецзв’язку порадили, як дізнаватись новини, якщо не працює ефірне мовлення
Інформацію можна знайти на радіо, в офіційних каналах влади чи українських медіа онлайн, на тубі, онлайн-платформах чи через супутниковий зв’язок.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України розповіла, як слідкувати за новинами, якщо не працюватиме ефірне мовлення в умовах обстрілів Росією критичної інфраструктури України. 

На радіо

Щоб отримувати інформацію через радіо, потрібно увімкнути радіоприймач в автомобілі, смартфоні чи знайти радіоприймач, що працює від батарейок, та шукати «Українське радіо» («Суспільне») у FM-діапазоні або в АМ-діапазоні (чи на середніх хвилях на старих приймачах).

Частоти для кожного регіону можна знайти на сайті «Суспільного».  

Також трансляцію «Українського радіо» здійснюють УР-1, «Промінь» та «Мелодія». Частоти радіо «Мелодія» в FM-діапазоні та на середніх і коротких хвилях для кожного регіону можна знайти на сайті melodiafm.ua/about

На супутнику

Від початку війни українське телебачення розкодоване на супутнику. Сигнал можна зловити будь-яким супутниковим приймачем чи телевізором із вбудованим приймачем. 

Параметри прийому: 

  • супутник: Hotbird 13; 
  • частота: 11 219 МГц; 
  • поляризація: H (горизонтальна); 
  • символьна швидкість: 29 900; 
  • корекція помилок: FEC 3/5.

Онлайн

Онлайн новини можна довідатись на офіційних каналах влади в телеграмі або в інших соціальних мережах.

Дл цього потрібно підписатися на офіційні канали органів державної та місцевої влади, а також сектору безпеки та оборони в телеграмі або в іншій зручній соцмережі чи месенджері.

Телеграм може підвантажувати новини у смартфон навіть при слабкому сигналі. 

Також варто заздалегідь знайти найближчий «Пункт незламності» на випадок, якщо повністю зникне інтернет і звʼязок. 

Держспецзв’язку рекомендує обов'язково вимкнути у налаштуваннях месенджера автоматичне завантаження відео та фото та залишити лише необхідні канали. Так знизиться навантаження на мережу.

Крім того, варто відмовитись від споживання новин у форматі відео на користь текстових форматів.

Держслужба радить читати тільки офіційні українські медіа і не споживати інформації з неперевірених джерел. Це допоможе зберегти не тільки мобільний трафік, а й ваше здоровʼя. 

ТБ на онлайн-платформах 

Дивитись українське телебачення можна також на Youtube, на платформах Київстар ТВ, Megogo, Omega TV, а також в застосунку Дія. 

У службі застерігають, що за відсутності фіксованого інтернету варто відмовитись від перегляду телебачення онлайн на будь-яких платформах навіть з мінімальною роздільною здатністю. Також Держспецзв’язку просить відмовитись від онлайн-ігор та будь-якого надмірного споживання мобільного трафіку, зайвих дзвінків тощо. Це створює надмірне навантаження на мережі операторів і може призвести до того, що в критичний момент хтось, навіть ви, може залишитися без звʼязку. 

Економія трафіку також доречна в «Пункт незламності»

Інтернет-радіо

Знайти українське радіомовлення онлайн можна на платформі radioplayer.ua, а також на сайті або в застосунку Суспільного радіо:

Інтернет-радіо також варто користуватись лише за наявності фіксованого інтернету.

Фото: Держспецзв'язку

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
14:47 / 24.11.2022
Хіба радіо - не ефірне мовлення? Чи воно не зникає разом з телебаченням, бо мовить з того ж самого РТПЦ, котрий зостався без живлення? Немає ні радіо, ні телебачення, ні АМ, ні ФМ. Нічого немає, коли нема електроживлення. І зв'язок ліг, коли здохли акумулятори на базових станціях. Вчора допомогли тільки радіо з Варшави та Вільнюса, на довгих і середніх хвилях відповідно. Ніякого українського радіо там не було. Нема електрики - нема радіо. Все просто.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду