У Держспецзв’язку порадили, як захистити комп'ютер і гаджети від вірусів

У Держспецзв’язку порадили, як захистити комп'ютер і гаджети від вірусів

16:37,
16 Жовтня 2022
3060

У Держспецзв’язку порадили, як захистити комп'ютер і гаджети від вірусів

16:37,
16 Жовтня 2022
3060
У Держспецзв’язку порадили, як захистити комп'ютер і гаджети від вірусів
У Держспецзв’язку порадили, як захистити комп'ютер і гаджети від вірусів
Не усім застосункам для нормальної роботи необхідний доступ до вашої геолокації чи персональної інформації, це може бути першим кроком до спустошення банківської картки.

Використання піратського чи нелегального програмного забезпечення може призвести до інфікування пристрою, викрадення персональних даних та коштів. Про це йдеться у розсилці Держспецзв’язку. 

У Державній службі радять звертати увагу на такі особливості застосунків, як вимога доступу до персональної інформації. Також варто перед завантаженням нової програми чи додатка прочитати відгуки користувачів.

У Держспецзв’язку нагадали про базові правила кібербезпеки:

  • Завантажуйте програми та додатки лише на офіційних сайтах розробників та в офіційних магазинах ПЗ.
  • Використовуйте лише ліцензійні версії, або знаходьте безкоштовні програми зі схожим функціоналом інших надійних розробників.
  • Перевіряйте за допомогою антивірусу виконувані файли перед їх запуском. Потенційно небезпечними можуть бути файли з розширеннями: .exe, .iso, .bin, .ini, .dll, .com, .sys, .bat, .js, .apk.
  • Додатки на смартфони завантажуйте лише з офіційних магазинів додатків (Play Market, App Gallery, App Store і Google Play).
  • Звертайте увагу на те, які дозволи вимагає надати додаток під час встановлення. Не усім застосункам для нормальної роботи необхідний доступ до вашої геолокації чи персональної інформації.
  • Читайте відгуки користувачів, які вже завантажили застосунок. Перед завантаженням обов’язково перевіряйте інформацію про те, хто розробник та власник застосунку.
  • Уникайте завантажень із невідомих джерел.
  • Увімкніть заборону встановлення застосунків з неперевірених джерел та заборону автоматичного завантаження файлів, а для браузера – функцію “щоразу запитувати про місце зберігання файла перед завантаженням”. Таким чином, якщо випадково перейдете за шкідливим посиланням, завантаження не розпочнеться автоматично й вимагатиме вашого підтвердження.

Читайте також: Як захистити свої цифрові дані в умовах війни?

Раніше у Держспецзв'язку пояснили, як поводитись із підозрілими посиланнями та файлами.

Нагадаємо, у Кіберполіції України розповіли, як можна запобігти фішингу, що є одним із найпоширеніших видів шахрайства в інтернеті.  Фішингові сайти можуть повністю копіюють дизайн маркетплейсів, банків, платформ оголошень, сервісів обміну валют, служб доставки тощо.Користувачі, що своєчасно не розпізнали підробку, можуть залишити на шахрайському сайті особисті дані. Такі відомості злочинці використовують для привласнення грошей або продають їх іншим шахраям.

Ілюстація: GSMinfo

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду