В інстаграмі виявили фейкову сторінку фотожурналіста Макса Левіна

В інстаграмі виявили фейкову сторінку фотожурналіста Макса Левіна

14:10,
12 Червня 2024
730

В інстаграмі виявили фейкову сторінку фотожурналіста Макса Левіна

14:10,
12 Червня 2024
730
В інстаграмі виявили фейкову сторінку фотожурналіста Макса Левіна
В інстаграмі виявили фейкову сторінку фотожурналіста Макса Левіна
Після скарг на сторінку на ній замість фото Левіна з'явилося чоловіче обличчя, яке використовують для бот-акаунтів.

В інстаграмі створили фейкову сторінку воєнного фотожурналіста Макса Левіна, героя України, якого російські військові злочинці стратили у березні 2022 року під Києвом. Про це повідомила редакторка відділу «Політика» у виданні «Фокус» Марина Шашковська у фейсбуці.

«Хтось створив сторінку під ім'ям покійного фотографа Макса Левіна, якого вбили росіяни. Залишаю посилання на акаунт. Давайте блокувати», — написала Марина ввечері вівторка.

Скриншот фейкової сторінки Макса Левіна в інстаграмі

Для фейкової сторінки використали реальне фото покійного Макса Левіна та додали в описі посилання на його фотороботи. Під фотографією розмістили неоднозначний підпис: «*Shoot me tender, shoot me true* Documentary photograph».

Увечері 11 червня, після перших скарг користувачів до адміністрації Instagram на цю сторінку,  головне фото замінили, хоч і залишили посилання на роботи Левіна.

Заміна світлин на фейковій сторінці Макса Левіна в інстаграмі

Користувачі соцмереж, що долучилися до скарг на фейкову сторінку, звернули увагу на те, що фото чоловіка, яке з’явилося на ній, уже неодноразово використовували для створення сторінок ботів у соцмережах.

Головною ознакою фейковості інстаграм-сторінки є те, що вона була створена у червні 2023 року, тоді як Максим Левін загинув у березні 2022 року. З того часу сторінка, яка зараз називається @makslevn, змінювала назву 14 разів.

Медіаюрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай у коментарі MediaSapiens повідомив, що також надіслав скаргу на цю сторінку. За його словами, оперативність ухвалення рішення про її блокування залежатиме від щоденної завантаженості адміністраторів інстаграму.

Відповідаючи на запитання про мотивацію зловмисників, експерт зазначив, що складно судити однозначно, чи це діло рук дезінформаторів, а чи намагання шахраїв «розкрутити» сторінку, щоби потім з неї просити переказати кошти нібито на благодійність. Проте, за його словами, проглядається некомпетентність шахраїв, адже для своєї схеми вони обрали особу, яка відійшла в засвіти, і вони могли би про це дізнатися хоча б з того, що офіційна сторінка Максима Левіна у фейсбуці є меморифікованою.

Нагадаємо, 13 березня виповнилося два роки з моменту, коли у 2022-му неподалік села Гута Межигірська, що у Вишгородському районі Київщини, російські військові вбили відомого українського фотожурналіста та фотодокументаліста Макса Левіна. Тіло журналіста виявили після деокупації Київщини, 1 квітня 2022 року.

Керівник слідчого відділу організації «Репортери без кордонів» (RSF) Арно Фроже і французький військовий фоторепортер Патрік Шовель, який раніше працював із Левіним на Донбасі, провели незалежне розслідування.

Результатом їхньої роботи став звіт RSF. Відтак генеральний секретар організації Крістоф Делуар зазначив, що «аналіз фотографій з місця злочину, зроблених на місці спостережень та вилучених речових доказів чітко вказують на страту, якій, можливо, передував допит або навіть катування».

У 2022 році Максим Левін був посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня та званням Героя України. Також у 2022 році Премія імені Георгія Ґонґадзе посмертно відзначила його Спеціальною відзнакою «за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу».

Максим Левін знімав російську війну проти України з 2014 року. Він був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом із колегою Маркіяном Лисейком він створив документальний проєкт «After Ilovaisk».

Фото: скриншот фейкової сторінки Макса Левіна в інстаграмі

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду