ByteDance запідозрили у використанні технологій OpenAI для створення власної ШІ-моделі

ByteDance запідозрили у використанні технологій OpenAI для створення власної ШІ-моделі

18:33,
18 Грудня 2023
1218

ByteDance запідозрили у використанні технологій OpenAI для створення власної ШІ-моделі

18:33,
18 Грудня 2023
1218
ByteDance запідозрили у використанні технологій OpenAI для створення власної ШІ-моделі
ByteDance запідозрили у використанні технологій OpenAI для створення власної ШІ-моделі
У ByteDance повідомили, що роботу з експериментальною моделлю було припинено у квітні.

Китайську компанію ByteDance, яка володіє відеоплатформою «ТікТок», звинуватили у спробі створити власну модель штучного інтелекту на технологіях компанії OpenAI. Про це повідомило видання The Verge.

ByteDance покладалася на API OpenAI у розробці своєї базової великої мовної моделі (LLM) під кодовою назвою Project Seed майже на кожному етапі розробки, повідомило видання, посилаючись на отримані внутрішні документи компанії. Зокрема, ByteDance, імовірно, використовувала дані, згенеровані GPT, для навчання власної моделі з ШІ.

Таке використання є прямим порушенням умов OpenAI, у яких ідеться, що результати моделі не можна застосовувати «для розробки будь-яких моделей штучного інтелекту, які конкурують з продуктами та послугами» компанії.

ByteDance використовувала не безпосередньо продукти OpenAI, а хмарну платформу та інфраструктуру Microsoft Azure. Однак політика Microsoft, через яку ByteDance купує доступ до OpenAI, в цьому сенсі не відрізняється від політики творців GPT.

Після публікації матеріалу видання в OpenAI повідомили, що призупинили дію облікового запису ByteDance.

«Усі клієнти API повинні дотримуватися нашої політики використання, щоб гарантувати, що наша технологія використовується на благо. Хоча ByteDance використовувала наш API мінімально, ми призупинили її обліковий запис на час подальшого розслідування. Якщо ми виявимо, що її використання не відповідає цим правилам, ми попросимо їх внести необхідні зміни або припинити дію свого облікового запису», — заявив представник OpenAI Ніко Фелікс.

У заяві для South China Morning Post представники ByteDance визнали, що коли компанія почала досліджувати LLM на початку цього року, її інженери використовували службу API OpenAI в експериментальній моделі.

Водночас компанія стверджує, що ця її модель ніколи не була призначена для публічного запуску, а таке використання відповідає умовам обслуговування американської фірми.

У ByteDance повідомили, що роботу з експериментальною моделлю було припинено у квітні, коли OpenAI заборонила використання продуктів GPT для розробки моделей-конкурентів. Наразі інженерна команда китайської компанії нібито все ще використовує API OpenAI, але «дуже обмежено».

Нагадаємо, на відеоплатформі «ТікТок» почали впроваджувати для користувачів способи повідомляти про контент, згенерований за допомогою штучного інтелекту. У розділі «Додаткові параметри» додали перемикач «Контент, згенерований ШІ».

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду