ТікТок просуває китайську пропаганду мільйонам користувачів у Європі, — Forbes

ТікТок просуває китайську пропаганду мільйонам користувачів у Європі, — Forbes

14:55,
31 Липня 2023
1442

ТікТок просуває китайську пропаганду мільйонам користувачів у Європі, — Forbes

14:55,
31 Липня 2023
1442
ТікТок просуває китайську пропаганду мільйонам користувачів у Європі, — Forbes
ТікТок просуває китайську пропаганду мільйонам користувачів у Європі, — Forbes
Платформа не поширює правила щодо соціальної і політичної реклами на китайські пропагандистські ЗМІ.

ТікТок заполонив мільйони європейців рекламою від китайських державних пропагандистських медіа на такі теми, як COVID-19 і туризм у неспокійному регіоні Сіньцзян, з’ясував Forbes на основі аналізу рекламних оголошень у бібліотеці відеосервісу в період з жовтня 2022 року до липня 2023 року.

За згаданий період журналісти виявили понад тисячу оголошень від китайських державних медіа, таких як People's Daily, що є офіційною газетою центрального комітету Комуністичної партії Китаю, та CGTN, який ним контролюється, на платформі. Вони були показані мільйонам користувачів по всьому світу: зокрема, в Австрії, Бельгії, Чехії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ірландії, Нідерландах, Польщі, Великій Британії. Поки що бібліотека оголошень у тіктоці ще не відображає даних про рекламу, представлену користувачам у США, Канаді, Австралії та інших країнах за межами Європи.

Зокрема, згадки про автономний район Сіньцзян, де за інформацією уряду США, відбулася кампанія масових репресій та ув’язнень, виявили у 92 зі 124 рекламних оголошень, запропонованих одним з облікових записів китайських державних медіа.

Так, China News International у березні оплатив рекламний ролик, в якому чоловік демонструє традиційний танець під підписом «Сіньцзян — гарне місце!». На іншому відео показано, як ведучий CGTN відвідує початкову школу в Сіньцзяні. Школа була розташована в окрузі Пішань у Сіньцзяні, де Австралійський інститут стратегічної політики відстежив будівництво шести місць ув’язнень. Акаунти китайських медіа також рекламують на відеоплатформі екскурсії регіоном і культуру його переважно мусульманського уйгурського населення.

Транслювали й рекламу більш відверто політичну за тематикою та тоном: в одній рекламі, показаній у грудні, вчений критикує опір США та Європи китайському проєту міжнародного розвитку «Пояс і шлях». Інша реклама містила відео блогера, який звинуватив західні ЗМІ у брехні про порушення прав людини китайським урядом. За даними рекламної бібліотеки тіктоку, цей ролик був запущений минулого тижня.

«ТікТок не показує політичну або передвиборчу рекламу на платформі. Тому ви не зможете знайти рекламу політичного характеру в бібліотеці комерційного вмісту», — зазначено на сторінці поширених запитань щодо роботи бібліотеки рекламних оголошень плафторми.

Рекламна політика ТікТок забороняє рекламу про соціальні проблеми, вибори та політику.

Відповідаючи на запитання про характер співпраці ТікТок із People's Daily, Global Times та іншими китайськими державними медіа, речниця компанії Джеймі Фавацца заявила, що їх не вважають державними установами, тому правила щодо уряду, політиків і політичних партій платформи до них не застосовуються.

За її словами, виявлену рекламу купували переважно через агентства. Самі медіа не відповіли на запит Forbes про коментар.

Нагадаємо, китайські хакери скористалися недоліком у хмарній безпеці Microsoft та отримали доступ до облікових записів електронної пошти приблизно 25 організацій, пов'язаних з державними установами в країнах Західної Європи. Пізніше стало відомо, що серед жертв атаки є й державні службовці США.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду